Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan lehet szintet lépni a könyvtári szolgáltatásban az épület dizájnjával? (olvasóink szavazatára)

Két könyvtárépítészeti rendezvényt is tartott a Library Journal az elmúlt félévben. Az elsőre Minneapolisban került sor 2018. szeptember 21-én. A nyitó fórum az méltányosságról szóló reszponzív designra irányította rá a figyelmet. A panel moderátora rámutatott a kapcsolatra a jóllét és a befogadó közösségi terek közt. Nem csak arra kell figyelmet fordítani, amit az emberek szeretnének. Hanem arra is, amit akarnak, de nem tudnak megfogalmazni. Például mit üzen, mikor a vezetők a könyvtár felső emeletein vannak, de a dolgozók csak az alsóbb emeleteken?
A Madison Public Library 2014 óta veszi tekintetbe a könyvtár és a város fizikai és társadalmi igényeit. Először a méltányosságról szóló párbeszéden kellett változtatni. A könyvtárosokat kérdezték az olvasókkal folytatott beszélgetésekről. A beszélgetéses technikát használták a látogatók fajának, nemének, bevételének, hobbijának megértésére. Ebből következtettek a közösség szükségleteire.
A nyitó panelen az előadók a költségvetési kérdéseket hangsúlyozták. Még a legmodernebb könyvtáraknak is tekintetbe kell venni az anyagiakat. Egyensúlyban kell tartani a törekvést és a valóságot. El kell kerülni a nagy változtatásokat, ha a pénz már elfogyott. De a megszorítások sem korlátozhatják a képzeletet. A "tactical urbanism" az alacsony költségvetésű időszakos környezeti változtatásokat írja le. De a nagyobb célokat fokozatosan kisebb átalakításokkal is el lehet érni. Lehetnek mozgatható Maker (barkács) terek. Többcélú terek és bútorok alakíthatóak ki. Elmosható a határ egyes gyűjteménytípusok közt vagy csökkenthető a gyűjtemény mérete.
A másik építészeti rendezvény New Jersey-ben történt szeptember 28-án. A könyvtárak az államban 125 millió dolláros támogatást igényelhettek a felújításra. A Cherry Hill könyvtárosa elmagyarázta, mit kellett tenni a sikerhez. Maga mellé állítani a városi tanácsot és a polgárok tanácsadó testületét. Meg kellett mutatni, hogy valamit kapnak majd a pénzükért. Ehhez ki kell találni, milyen adatok fontosak számukra. Valakinek a felhasználók száma számít. Másnak az iskolákkal kötött partnerkapcsolatok vagy a könyvtár nyitottsága.
A könyvtári építkezéshez a könyvtárosok mindegyike azt javasolta, hogy egy építészt minél előbb be kell venni az igazgatótanácsba. Segítsen a folyamatban, és mert tudja, mi mennyibe fog kerülni.
Másrészt a közösséggel is érdemes ismertetni a közösségi elemzések eredményeit. Mi különbözteti meg a csoportot másoktól. Milyen szolgáltatás hiányzik. Ebből láthatják, miért lenne érdemes támogatni a könyvtárat. a realisztikus támogatáshoz pedig mindig a projekt reális költségét kell ismertetni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról