Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan lehetnek kreatívabbak, hatékonyabbak a könyvtárosok?

Nem azok a csoportok kiválóak, ahol néhány kiugróan nagy IQ-jú tag van, sem azok, ahol a legmagasabb az össz-IQ. Hanem ahol:
1. egymás iránt nagyfokú társadalmi érzékenységet tanúsítanak a tagok
2. minden tag közel azonos időt kap (senki véleménye nem került túlsúlyba, de egyikük sem volt "potyautas")
3. ahol több volt a nő (ennek oka nem ismert, de a lényeg a csoportok tagjainak társas kapcsolata).
A csoportreziliancia feltételei: bizalom, tudás, viszonosság, osztott értékek. (Reziliancia: rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek - legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta - azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék.)
Sokan félnek a konfliktusoktól, mert általuk veszélyeztetve érzik kapcsolatukat. Ám az őszinte egyet nem értés - szoros együttműködés során - erősíti a közösségi kapcsolatokat. Mindez erősíti a személyes és csoportos rezilianciát és a konfliktuskezelést.
Az erős közösségi / társadalmi tőke bizalmat teremt, amely biztonságossá, élénkebbé, és nyitottabbá teszi a konfliktust. Mindezek egymásra hatnak: a kreatív konfliktus - jól végzett munka mellett - növeli a társadalmi tőkét, amely biztonságossá és konstruktívvá teszi a konfliktusokat. (A társadalmi tőke hiánya ugyanakkor lehetetlenné teszi az emberek számára a nyílt felszólalást és gondolkodást, s ezért nem fejlődnek ki a közösségi kapcsolatok.)
A közösségi kapcsolatok közösségi kapcsolatokat generálnak. A csoporttagok közötti kapcsolatok - miközben növelik a termelékenységet - csökkentik a kockázatokat.
Elegendő társadalmi / közösségi tőke hiányában nincs megfelelő hőfokú vita eszmecsere, amit a való problémák megkívánnak. A kreativitás biztonságos légkört igényel a biztonság, de társadalmi tőke hiányában senki nem kockáztatja a még kidolgozatlan gondolatokat, félkész ötleteket, feltételezéseket.
A segítőkészségnek közvetlen hatása van a profitra, kiadásokra, termelékenységre és a hatékonyságra.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról