Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan manipulálnak minket a betűk? - Például a könyvtári honlapon

Gondoltál már arra, hogy a betűk megválasztása is hatással lehet érzelmeinkre, gondolatainkra? Az, hogy milyen betűtípust használ egy oldal szerkesztője, jelentősen befolyásolhatja hangulatunkat, a szöveghez való hozzáállásunkat.
Az olvasók a különböző betűtípusokhoz különböző asszociációkat társítanak, például
- hagyományos, tiszteletreméltó, megbízható és biztonságot sugárzó betűtípusok a Times New Roman, Trajan, Baskerville és Georgia Italic (ezek az ún. Serif betűtípusok)
- kiegyensúlyozottságot, objektivitást, tisztaságot és modern hangvételt sugalló betűtípusok a Helvetica, Franklin, Gothic, illetve Myriad, az ún. Sans Serifek.
A kézírást idéző betűtípusok a kreativitást, eleganciát jelzik, ám nem tanácsos őket sűrűn használni, mert nehezen olvashatók, de figyelemfelkeltésre, a szöveg monotonitásának megtörésére kiválóak. Az ilyen betűtípusok, melyek neveiben a Script szó található (Brush Script, Edwardian Script, Freestyle Script stb.).
A betűket további jelzőkkel - mint stílusos, sikkes, szórakoztató, akár barátságos - lehet illetni, sőt még periódusos táblájuk is létezik, amely a kémiai elemekhez hasonlóan a köztük lévő kapcsolatokat ábrázolja. ld.: link . A jelölt oldalon infografika is található a megfelelő betűtípus kiválasztásának megkönnyítésére is.
Esetünkben is használható a mondás: az ördög a részletekben (is) rejlik!:) (ref.: Kocsis Dóri)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról