Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan mérhetik a könyvtárak a kulturális sokszínűség fejlődésre gyakorolt hatását? (olvasóink szavazatára)

A kulturális sokszínűség előmozdítása az UNESCO-nak egy 2005-ös, nemzetek közötti együttműködési megállapodásnak köszönhető, amelynek Magyarország is része. Ennek 11. cikkelye a civil társadalom együttműködését is ösztönzi, beleértve a könyvtárakat és a könyvtári egyesületeket is. Ez az alapja az egyezményt végrehajtó és annak hatását mérő nemzeti hatóságokkal való együttműködésnek. Az egyezmény alapján jött létre a célok elérését támogató Kulturális Sokféleség Nemzetközi Alap (IFCD) is. 2015-ben az UNESCO bemutatott egy négy célból álló keretrendszert az informált, bizonyíték alapú döntéshozások érdekében. Ezzel ellenőrizhető többek közt az egyezmény implementációja is. Miközben minden cél a fenntartható fejlesztési célokhoz (SDG) is kapcsolódik. A célok a következők:
1. A kultúra fenntartható irányítási rendszereinek támogatása.
2. A kulturális javak és szolgáltatások akadálymentes áramlása, a művészek és kulturális szakemberek mobilitásának növelése.
3. A kultúra fenntartható fejlődési keretekbe való integrálása.
4. Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok előmozdítása.

Az egyes célokon belül több terület is megtalálható. A területek mérését pedig indikátorok támogatják. Például a 4. cél egyik területe a nemek közötti egyenlőség. Alterülete pedig a szabályzatok és mérések kidolgozása a kulturális és média szektoron belüli genderegyensúly érdekében. Az ellenőrző eszközei pedig a 1. kormányzat tevékenysége az egyenlőség megteremtésében, 2. a nők részvételének támogatása a kulturális életben, 3. a női művészek támogatása.

A bizonyíték alapú döntéshozás alapvető az egyezmény sikerében. Segít megérteni a kormányzati szereplőknek, hogyan támogatja a kulturális sokszínűség a fenntarthatósági célokat. Jó alkalom, hogy a könyvtár megtapasztalja, hogyan segíti elő a célok megvalósítását, most, vagy a jövőben. A résztvevők négyévente QPR jelentésben mutatják be a haladást. Az UNESCO az utóbbi időben összekapcsolta ezt a kiadott keret rendszerrel az átláthatóság érdekében. A jelentések segítségével a könyvtárosok is közvetlenül bemutathatják a hatásukat. A civil szervezetek is szolgáltathatnak információkat a saját hatásukról a kulturális sokszínűséggel kapcsolatban. Az IFLA ajánlása szerint érdemes áttekinteni az ország által benyújtott jelentéseket. Figyelemmel követni, mikor jelenik meg a következő, és előtte legalább 6 hónappal benyújtani a könyvtári információkat egy megadott formon (link ) a hivatalos kormányzati kapcsolattartó személynek. A magyarországi jelentések 2012-ben, 2018-ban és 2020-ban készültek. Itt találhatóak az UNESCO oldalán: link (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról