Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan olvassunk és értelmezzünk egy tudományos cikket: útmutató laikusoknak

A tudomány félreértelmezésének nagyon is valós következményei vannak, legyen a téma az oltások vagy az éghajlatváltozás. A folyóiratcikkek - amelyek a tudományos kommunikáció elsődleges módjának számítanak a tudományos életben - azonban más formátumúak, mint az újságcikkek vagy a blogok, és bizonyos szintű szakértelmet és kétségtelenül nagyobb türelmet igényelnek. Itt Jennifer Raff készített egy hasznos útmutatót a laikusoknak arról, hogyan kell egy tudományos cikket elolvasni. Ezek a lépések és ötletek minden, tudományos eredmények iránt érdeklődő számára hasznosak, és fontos szempontokra hívják fel a kutatók figyelmét is, amelyeket saját írásukkal kapcsolatban is megfontolhatnak.

Ez nem csak egy szórakoztató tudományos probléma. A tudomány félreértelmezésének nagyon is valós következményei vannak. Amikor például egy közösség nem oltatja be a gyermekeket, mert félnek a "mérgektől", és azt hiszik, hogy az ima (vagy a diéta, a testmozgás és az "egészséges élet") elég a fertőzés megelőzéséhez, járványok törhetnek ki. "Legyünk szkeptikusak. De ha bizonyítékot találunk, fogadjuk azt el" - Michael Specter.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról