Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan segíthet a könyvtár regenerálni az emberi szív károsodott sejtjeit?

A könyvtár tudatosan fenntartott, fejlesztett közösségi funkciójáról sokat szóltunk, pl. hogy segít az Alzheimer-kór kifejlődésének hátráltatásában link , hozzájárul az emberélet hosszának növeléséhez link . Ennek egyik konkrét mechanizmusára mutat rá Kelly McGonigal egészségpszichológus a Hogyan szelídítsük meg a stresszt c. előadásában:
"Az oxitocin nevű stresszhormon finomhangolja az agy szociális ösztöneit. Olyan dolgokra ösztönöz minket, melyek erősítik közeli kapcsolatainkat. Az oxitocin miatt vágyunk a testi kontaktusra barátainkkal és családunkkal. Ez a hormon fokozza az empátiánkat. Arra is rávesz, hogy szívesebben segítsük és támogassuk azokat az embereket, akik fontosak számunkra. ... Biológiai stresszreakciónk unszol, hogy megosszuk valakivel érzéseinket ahelyett, hogy magunkban tartanánk azokat. Stresszreakciónk biztos akar lenni abban, hogy észrevesszük, amikor ismerőseink közül valaki nehézségekkel küszködik, hogy támogathassuk egymást. Amikor az élet nehéz, a stresszreakciónk azt akarja, hogy olyan emberek vegyenek minket körbe, akik törődnek velünk.
Rendben, no de hogyan is fog minket egészségesebbé tenni az, ha ismerjük a stressz ezen oldalát? Nos, az oxitocin nemcsak az agyunkra, hanem a testünkre is hatással van. Az egyik fő szerepe testünkben pedig az, hogy megóvja szív- és érrendszerünket a stressz hatásaitól. Természetes gyulladáscsökkentő. Abban is segít, hogy az erek a stressz során ellazulva maradjanak. A számomra legkedvesebb hatást azonban a szívre gyakorolja. A szívünkben receptorok érzékelik ezt a hormont. Az oxitocin segít regenerálni a szívsejteket, és rendbe hozni bármilyen stressz okozta kárt. Ez a stresszhormon megerősíti szívünket, a legmenőbb pedig, hogy a társas érintkezés és támogatás felerősíti az oxitocinnak ezen fizikai előnyeit. Így mikor stresszes állapotban segítséget kérünk másoktól, vagy azért, hogy támogatást keressünk, vagy azért hogy mi segítsünk másoknak, több ilyen hormon fog felszabadulni bennünk, stresszreakciónk egészségesebbé válik, és gyorsabban épülünk fel a stresszből. Szerintem lenyűgöző, hogy stresszreakciónknak van egy veleszületett eszköze a stresszből való felépülésre, ez az eszköz pedig az emberi érintkezés."

Régebbi hírforrás(ok): Amit a könyvtár tehet a nyugdíjasok boldogságáért... link közösségépítés téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról