Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan segíthetnek a könyvtárosok a kutatók eredményeinek mérésében? (olvasóink szavazatára)

Kutatási eredmények: cikkek, könyv / könyvfejezet, konferencia-kiadvány, szakdolgozatok és disszertációk, adatbázisok, szabadalmak és más szellemi tulajdon, multimédia, szoftver, diakép, jelentések, illusztrációk, weboldalak és blogok, előadás, megszervezett események, stb.
A könyveken és cikkeken túl? Bár a tudományos publikációk még mindig a kutatás legfőbb mutatói, az adatbázisok, repozitóriumok és az értékelési rendszerek egyre inkább elismerik az egyéb teljesítményeket. A könyvtárosok és információs szakemberek abban segítenek, hogy felhívják a figyelmet a teljesítmények széles spektrumára és mérésük lehetőségére.
Túl az idézetek számolgatásán... Idézetek és a kapcsolódó mutatók (bibliometria) -- mely korábban ez egyetlen kutatási hatást mérő eszköz volt - ma kibővült a köz-, közösségi és a tömegtájékoztatási eszközökben hagyott lenyomatok mutatóival (altmetrics), melyeket házi készítésű vagy előrecsomagolt eszközökkel mérnek. A könyvtárosok megmutatják a kutatóknak, milyen mérőszámok és eszközök állnak rendelkezésükre, illetve hogy melyek azoknak ez erősségei, korlátai és érvényessége.
Adatforrások: tudományos adatbázisok, közösségi hálózatok, tudományos hálózatok, tömegtájékoztatás, tudományos blogok, weboldalak, nyílt wikik és keresők.
A kutatási eredmények indikátorai: elmentések, kedvencek, h-index, g-index, m-index, említések a tömegmédiában, publikációk száma, további idézet alapú indexek, hivatkozások, részvények, rákattintások, letöltések, ajánlások, Snowball metrics stb.
-- Tehát érdemes a könyvtárost kérdezni.
Tevékenységlista:
- Keress együttműködő partnert a kutatás második szakaszára
- Segítsünk a bemutatkozó anyagok frissítésében
- Keressünk alternatív finanszírozó szervezeteket
- Segítsünk az ORCID azonosító regisztrálásában
- Tegyük fel a legfrissebb irodalmat a hálózatra
- Ellenőrizzük az adatokat
- Nézzük meg a repozitóriumok, adatbázisok, hálózatok h-indexét
A döntéseket követően a kutatók az együttműködést segítő, pályázati és támogatásokhoz jutást megalapozó adatokhoz juthatnak. A könyvtárosok együtt dolgoznak kutatókkal -- láthatóságuk, tudományos befolyásuk növeléséért, hogy megnöveljék kutatási és karrierlehetőségeiket --, valamint a kutatási irodával -- a teljesítménymérést és minőségértékelést segítendő. (ford.: MG)
(A plakát letölthető: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról