Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan szervezzünk - akár könyvtárként - nagyszerű Zoom-partyt? (olvasóink szavazatára)

A járványhelyzet idején sokan ismerkedtek meg a Zoom nevű online platformmal. Egészen az általános iskolától az üzleti megbeszélésekig használták. Sokan még közösségi eseményeket is szerveztek, akár heti családi találkozókat, szülinapokat, eljegyzési bulikat.
A szervezési költség alacsony, nem kell kitakarítani, és még a buli után is lehet maradni. Több embert is meg lehet hívni és nem kell utazni sem. Viszont csak 40 percig ingyenes a használata, utána vagy újra kell csatlakozni, vagy havi 15 dollárért akár 24 órás eseményeket is lehet tartani.
Meg kell adni a dátumot, majd a létrejövő esemény linkjét kiküldeni a meghívottaknak. Érdemes mindenkinek előre elmagyarázni a használatát, főleg a kevésbé technológia-barátoknak. A Zoomban sokféle szűrő, háttér, emoji beállítható; érdemes ezekkel kísérletezni. Az SLJ ehhez gyűjtött tippeket:

Party ötletek minden korosztálynak:
- Hívj meg mindenkit dekorálni. Készítsetek témához illő hátteret közösen, pl. lufikkal.
- Szervezz tematikus eseményt, pl. teaparty, pizsamabuli, 1960-70-es évek bulija.
- Hirdess táncolós bulit. Válogass hozzá össze előre egy Spotify lejátszási listát.
- Tarts "scavenger hunt" eseményt: a szervező mond egy tárgyat, amit mindenkinek meg kell keresni a lakásban. Szűk időkeret, pl. 30 másodperc áll rendelkezésre. Ez a tárgy lehet akár fehér zokni, LEGO vagy kávésbögre.
- Nézzetek közösen filmet. A Chrome kiegészítőjével a böngészőn keresztül Netflix party is tartható. A chat funkcióval beszélgetni is lehet közben.
- Mondjatok köszöntőt. Előre megszervezhető, hogy mindenki toastot mondjon az ünnepeltnek. Megoszthatják a legjobb emlékeiket is.
- Tarts virtuális túrát. Sok múzeum, állatkert, botanikus kert kínál vezetett virtuális túrát. Ezeket közösen is meg lehet nézni megosztott képernyővel.

Party ötletek gyerekbulik szervezésére:
- Keress profit a szórakoztatáshoz. Sok bűvész, bohóc, zenész virtuálisan is vállal fellépést.
- Szervezz művészeti bulit. Levetíthetsz YouTube-ról Zoomon egy rajzolós videót, amit a gyerekeknek követni kell. Gyerekkönyv illusztrátorok tettek fel ilyen oktató videókat, pl. Mo Willems, Grace Lin, és Jarrett J. Krosoczka. A végén mindenki megmutatja a saját művét.
- Tarts LEGO témájú bulit. Az elején megadható a tematika, pl. űrhajó. Adott idő alatt kell elkészíteni. A végén mindenki megmutatja a sajátját.

Virtuális játékok:
- Vetélkedő Kahoot kvízzel. Különböző témákban találhatók előre feltöltött kérdések, de saját kérdéseket is fel lehet tölteni. A szervező kiosztja a Kahoot játékhoz tartozó pin-kódot, a résztvevők becsatlakoznak a kvízjátékba a saját eszközükön.
- Jackbox játékok. Főleg a járvány alatt terjedt el. Ezért viszont a szervező játékosnak fizetni kell. Egyik népszerű játéka a Quiplash. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról