Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan szolgálják a könyvtárvezetők a szociális igazságosságot? (olvasóink szavazatára)

Steven Bell, a Library Journal szerzőjének meglátása szerint a könyvtári alapvető értékek összehangolhatók a társadalmi igazságszolgáltatás problémáival. Kérdés: mit tehetnek ez ügyben.
Júniusban a Red Hen étterem tulajdonosa felszólította a Fehér Ház sajtótitkárát (Sarah Huckabee Sanderst) az épület elhagyására. Először a kérdést a személyzettel beszélte meg. Egyetértettek abban, hogy Sanders kiszolgálása megsértené az alapvető értékeiket. Az étteremvezető ezzel megmutatta, hogyan reagálhat egy szolgáltatás, ha számára elfogadhatatlan politikával szembesül. A könyvtárvezetők tanulhatnak ebből. Átgondolhatják, mindez hogyan jelenhet meg könyvtári szinten. Főleg azok, akik eddig nem gondolkodtak a társadalmi igazságosságról.
- Alkalmazottunk javasolja egy sokszínűség és befogadás bizottság megszervezését?
- Vita alakult ki, miként reagáljon egy vitatott előadó támogatására irányuló kérelemre?
- A személyzet felvetette, hogy a könyvtár és gyűjteménye az elnyomás eszköze?
A Library Journal szerzője szerint ezeket a kérdéseket nehéz megérteni a Baby Boomer (azaz az 1940-1960 között született) könyvtárvezetőknek. Pedig meg kell érteni, mi motiválja a könyvtári dolgozókat a változásra. A társadalmi igazságosság témájával a könyvtárosok fontos kapcsolatokat alakíthatnak ki, ugyanis a mostani generáció dolgozói az ilyen jelentőségteljes munkát keresik. A vezetőknek fel kell ismerni, hogy a generációs különbségek milyen finom válaszreakciókat igényelnek.
Míg a Baby Boomereket a célok elérésére motiválta. Az X generáció a munka és magánélet egyensúlyát kereste. A 35 év alatti, milleniumi generációt a munkatársakkal való jó kapcsolat és a közösség szolgálata érdekli. A könyvtári képzéseken is ilyen kurzusokat indítanak.
A könyvtárosok már új szemlélettel kerülnek a munkaerőpiacra. Így kezdett foglalkozni a könyvtár a hajléktalan közösségekkel, gyermekkori oktatással, élelmiszer-biztonsággal, közösségi egészséggel és táplálkozással. A könyvtárvezetők feladata megteremteni a teret az új témákhoz. Hallgatni rájuk a kérdésekben, akárcsak a Red Hen étterem tulajdonosa tette. Támogatást adni, ha támadás éri őket a közösségi médiában. Nem szabad elhallgattatni ezeket a hangokat, foglalkozni kell vele. Eközben a könyvtárvezetőknek fenn kell tartani az egyensúlyt az új és a hagyományos könyvtári szolgáltatások közt. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról