Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan szólítsuk meg az idegen olvasókat?

Szenvedélyem idegenekkel társalogni - mondja előadásában Kio Stark. A szemükbe nézek, köszönök, segítséget ajánlok, figyelek. Mindenféle történeteket hallok. Kb. hét éve kezdtem lejegyezni a tapasztalataimat, hogy rájöjjek a miértre. Azt találtam, hogy valami csodás dolog megy végbe. Majdhogynem poétikus. Tényleg fölkavaró élmények voltak. Meglepően élvezetesek. Igazi érzelmi kapcsolatok voltak. Fölszabadító pillanatok.
Az a szomorú, hogy sokfelé a világban úgy nevelnek minket: "Arra számíts, hogy az idegenek biztos veszélyesek. Ne bízz bennük, mert lehet, hogy a károdat akarják." Ám a legtöbb idegen nem veszélyes. Feszélyezve érezzük magunkat velük, mert nincs kapcsolatunk hozzájuk.
Két nagy előnye van, ha félelem helyett a megérzésünkre támaszkodunk.
1. Fölszabadít bennünket. Amikor ezen tűnődünk, megérzésünkre támaszkodva skatulyák helyett, világos, hogy mondani könnyebb, mint megtenni.
2. Annak hogy megérzésünket használjuk, a meghittséghez van köze. Tudom, hogy ez kissé ellentmond a józan észnek. Meghittség és idegenek? De e gyors kölcsönhatások a szociológusok által "röpke meghittség"-nek hívott érzéshez vezethetnek.
Néhány lépés:
- Találjunk valakit, aki a szemünkbe néz. Ez jó jel. Először egyszerűen mosolyogjunk rá. Ha utcán vagy folyosón elhaladunk valaki mellett, mosolyogjunk rá. Figyeljük, mi történik.
- A másik lehetőség a háromszögelés. Itt vagyok én, itt az idegen, itt egy harmadik dolog, amit mindketten látunk és kommentálhatunk, pl. egy köztéri műalkotás vagy egy utcai igehirdető vagy egy fura ruhát viselő személy.
- "Észrevétel". Ez többnyire bókolást jelent. Imádom észrevenni a szép cipőket. Most éppen nem viselek mesés cipőt, de a cipők általában mesések. Elég semlegesek, ami a bókokat illeti.
- Kutya-baba elv: kínos lehet az utcán megszólítani valakit, ha nem tudjuk, hogyan fog válaszolni. De a kutyájához vagy babájához mindig szólhatunk.
- Megnyílás. Ez elég kétélű fegyver, de esetleg kifizetődő lehet. Ha kellemesen érzik magukat, közöljenek vele magukról valami igazat, valami tényleg személyeset. "Hol lakik a papája?" - Néha őszintén elmondom, hogy még kislánykoromban meghalt. Azokban a pillanatokban a beszélgetőtársak elmondják nekem az ő veszteségüket. Ha én megnyílok, a másik is megnyílik, még ha idegennek is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról