Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan támogathatók az iskolai könyvtárak a válságban? (olvasóink szavazatára)

Gyakran előforduló tévhit, hogy a technológia feleslegessé teszi az iskolai könyvtárakat. Valójában a technológiai változások még fontosabbá teszik az iskolai könyvtáros szakembereket a diákok számára. Ők ugyanis azok, akik segítenek felvértezni a tanulókat a munkaerő-piaci igényekre. Az iskolai könyvtár ma már nemcsak az olvasás, hanem a kritikus gondolkodás, és a technológiai készségek támogatója is. Megtanítja a diákokat, hogy legyenek kritikusak a hozzájuk eljutó információt illetően.
USA-szerte tapasztalhatók az iskolai könyvtárosokat, állományt és technológiát érintő lefaragások. Az Iskolai Könyvtárosok Amerikai Egyesülete (American Association of School Libraries AASL) kérte a szülőket, tanárokat és az iskolai könyvtárosokat, hogy jelezzék a visszavágásokat.
Számos felmérés igazolja az iskolai könyvtárak, és könyvtárosok munkájának megtérülését. E hatás fennmaradása érdekében az AASL a következőket javasolja a lehetséges támogatóknak:
1. Járjon utána, hogy az iskolában van-e képzett könyvtáros?
2. Tudja meg, hogy a költségcsökkentés az iskolai könyvtárast is érinti-e?
3. Derítse ki, hogy az iskolafenntartók és az iskola vezetői mennyire tartják fontosnak az iskolai könyvtárat.
Az Iskolai Könyvtárosok Amerikai Egyesületének vezetője emellett javaslatot tesz a szövetségi képviselők megkeresésére és a szövetségi törvényelőkészítési munka befolyásolására. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról