Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan tanítsuk az információs jártasságot?

A könyvtárhasználati oktatás alapvető fontosságú az egyetemi könyvtárakban, de a közkönyvtárakban is egyre fontosabbá válik. A jelen kutatással a szerző azt kívánta megállapítani, hogy a szakkönyvtárosok mennyire vannak kiképezve erre a munkára. 93, a világ különböző könyvtáros iskoláinak tanrendjét vizsgálták meg az iskolák weboldalainak tartami elemzésével. Kiderült, hogy többségük nem kínál semmilyen könyvtárhasználati kurzust. Ahol van ilyen képzés, ott a következő tantárgyakat oktatják: pedagógia, programtervezés és -végrehajtás, felmérési ismeretek, tanuláselmélet, oktatástervezés, a használóképzés alapfogalmai, eredmény-értékelés, igényfelmérés és internetes oktatási módszerek. Az egész világon csak egy iskola akadt, ahol kötelező tárgyként szerepelt a használók képzése. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nem megfelelően képzik ki a szakkönyvtárosokat az oktatási munkára. A szerző reméli, hogy vizsgálatának eredményei segíteni fogják az oktatás jövőbeli megtervezését ezen a területén. - F: Julien: Education for information literacy instruction: a global perspective. In: J.Educ.Libr.Inf.Sci. 2005/3. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/2.

Régebbi hírforrás(ok):
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról