Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan tanulhatunk könyvtárosságot Ausztriában?

A egyetemközi "Library and Information Studies MSC" szak - továbbképzési forma. A két féléves képzés után felsőfokú könyvtár- és információs szakértő címet kap a végzős, ami után az egyetemet is végzettek a könyvtárban végzett munka mellett a tudományos elmélyülést segítő tanfolyamon vehetnek részt, és tézisük elkészítése után mesterfokozatot (MSc) szerezhetnek. A két féléves egyetemi képzés gyakorlatközpontú. Ez a forma először a bécsi egyetemen - az ÖNB-vel kooperálva -, 2005-ben az innsbrucki, 2006-ban pedig a grazi egyetemen indult el. (2006-ban a három egyetem együttműködési szerződést kötött.) Bécsben évente, Innsbruckban kétévenként, Grazban háromévenként indul a képzés olyanok számára, akik már ilyen munkakörben dolgoznak. A képzésnek 100 napos gyakorlat is a része. A záródolgozat mindig egy gyakorlati jellegű projekt megírása. 2005-től a végzetteket szövetségi alkalmazottként ismerik el a könyvtárakban.
A tanulmány ezután azt ismerteti, hogyan alakult a Master of Science Library and Information Studies megnevezésű képzés 2009 és 2013 között Bécsben, Grazban, Innsbruckban és Salzburgban, majd a 2004-ben indult, féléves Könyvtár, információ és dokumentáció tanfolyamot és a hároméves Levéltári, könyvtár- és információ-asszisztensi képzést mutatja be
Zárásképpen az ÖNB harmincféle 1-2 napos továbbképzéséről, majd a 2015-ben a képző egyetemek és az ÖNB közös szervezésében induló két posztgraduális kurzusról esik szó. (Áttörés a könyvtárosképzésében. Újítások Ausztriában; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról