Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan tehető értékessé egy könyvtár? (olvasóink szavazatára)

Philadelphia központi könyvtára nem változott az 1927-es megnyitása óta. Folyosói kissé dohosak, a könyvek kopottak. De ez most változik. Szeptemberben 25 millió dollárnyi alapítványi adományt kapott.
Nehéz idők járnak a könyvtárakra: ugyan az emberek fontosnak tartják őket, de egyre kevesebb a használó. Ám nem olvasnak kevesebbet -- a fiatalok sem. Nagy konkurens az internet, melynek használatát a könyvtárak készséggel tanítják. A laptopok terjedésével a könyvtári asztali gépek is lassan néptelenednek. Az Amazon könnyen és olcsón juttat könyvhöz bárkit. A válság eközben 20-35%-kal visszavette a könyvtárak költségvetését, sokuk be is zárt. 2008 és 2011 között 6%-kal csökkent a könyvtárosok létszáma az USA-ban.
Philadelphia könyvtára a magánadományt használhatja most ki. A központi könyvtár állománya helyett 'megosztott munkahelyet' (shared working space) épít. A szintén megnyitandó üzleti és vállalkozási innovációs központ startup vállalkozásokat fog segíteni. A környező fiókkönyvtárakat is felújítják. A könyvtár kevésbé lesz a 'tudás temploma', sokkal inkább közösségi térré válik. Folyamatban lévő kísérlet a könyvtár konyhája, ahol szakácskönyvet használni és főzni tanulhatnak a lakosok. Másik példa a texasi Bexar könyvtár, amely csak e-könyveket tart és kölcsönöz.
Sok könyvtárost megrémít, hogy a könyvtár megszentelt tereibe kávézó, bár, vagy éppen bölcsőde költözik. De ez nem gátolja meg a folyamatot. A támogatók közösségi fejlesztő létesítménynek tekintik a könyvtárat, amely a magas kultúra és praktikus tudás segítségével növeli a szegények életminőségét. A philadelphiai könyvtár támogatója a 'lehetőség kapujának' tartja a könyvtárat és e funkció gyakorlásában mindössze azt szorgalmazza, hogy népesüljön be az intézmény. A dohos folyosók és a kopott könyvek ezt a célt nem szolgálták... (ref.: MG)
-- Korábbi cikk a könyvtárról: A könyvtár haszna link (Király P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról