Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan tudják a könyvtárak a legtöbbet kihozni a Zoomból? 1. (olvasóink szavazatára)

Néhány jó tanács a Zoom használatához egy tapasztalt könyvtári felhasználótól. Az első részben a biztonsággal kapcsolatos tippek, beállítási lehetőségek szerepelnek. Főleg a Zoom-bombing kivédését segítik, vagyis hogy ne kapcsolódhassanak be váratlanul, megzavarás céljával érkező résztvevők:
- Jelszó: Mindig legyen jelszó, amit beteszünk a meeting meghívóba. Nem mindenkitől véd, de a véletlenszerűen becsatlakozni próbálkozókat kiszűri.
Képernyőmegosztás (Screen sharing / Who can share? beállítás: Host Only): Lehetőleg csak a szervezőknek legyen képernyő-megosztási joga. Ezzel kiszűrhető, ha valamely résztvevő illetlen tartalmat oszt meg, véletlen vagy szándékosan.
- Felvétel (Recording / Local recording): A szervezők a gépükre és a felhőbe is tudják rögzíteni a megbeszélést. Előtte értesíteni kell a résztvevőket. De a Zoomban is megjelenik egy ikon. A szervező dönthet, hogy a felvételre ad-e jogot a résztvevőknek is.
Regisztráció (link ): A szervezők kérhetnek regisztrációt az eseményre. Ehhez adatlapokat is kitöltethetnek. Majd automatikusan vagy kézzel is jóváhagyhatják a résztvevőket.
- Mikrofon és chat beállítások: Meg kell előre fontolni, mennyire akarjuk, hogy a résztvevők az eseményen beszéljenek. Néha az ilyenek káoszba fulladnak. Több opció is van a résztvevők tiltására.
-- Kezdhetjük azzal, hogy minden belépő némítva csatlakozik (Mute participants upon entry).
-- Le lehet tiltani egyszerre mindenki mikrofonját (link
-- Ha moderátor nem nézi a chatet, akkor le lehet tiltani (Participant Can Chat With: No one / Host only).
- Várószoba (Waiting Room): Be lehet állítani, hogy a résztvevők az érkezés után várószobába kerüljenek. Csak a szervezők engedhetik be őket. Ha valaki kilép, majd visszatér a megbeszélésbe, akkor is kerülhet várószobába. Ezzel csökkenthető a zaklatások esélye.
- Lezárt megbeszélés: Ebben az esetben új tagok már nem csatlakozhatnak. Akkor jó, ha ismerjük a résztvevőket, és ők már mind megérkeztek. Hátránya, hogy ha valaki elveszti a hálózatot, utána nem fog tudni visszacsatlakozni.
- Fájlküldés (File Transfer): Chaten keresztül küldhetők-fogadhatók fájlok a szervezők engedélyével. Érdemes kikapcsolni, mert nem kívánt fájlok is küldhetők, pl. spam. Kivéve, ha meghatározott célja van.
- Távoli támogatás (Remote Support): A felhasználók átengedhetik a gépük felett az irányítást a szervezőnek, hogy például egy beállítást elvégezzen a magyarázat helyett. Ezt is csak jól megindokolható esetben érdemes alkalmazni.
A következő részben különböző használati eseteket, eseményeket mutatunk be, hogy mikor milyen beállításokat érdemes megfontolni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról