Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan vágnak vissza a papírkönyvek az e-könyveknek? (olvasóink szavazatára)

A kiadók elkezdtek szép kötésű könyveket megjelentetni, mint például George Saunders-től a Lincoln in the Bardo márványos mintája, Peter Frankopantól az Isfahán mecset mozaikjait idéző The Silk Roads vagy Sarah Perrytől a William Morris által inspirált The Essex Serpent. Tíz évvel ezelőtt viszont ez egyáltalán nem volt így. Az e-könyvek megjelenésekor a papírkönyvek kötései is hasonlóan szürkék voltak, egyszerű papírkötéssel és Photoshop-illusztrációkkal. Ezt nem csak az ekönyvek befolyásolták, hanem a gazdasági válság és az Amazon könyvterjesztése is. 2014-ben viszont az e-könyv eladás lelassult, 2016-ban 17 százalékos csökkenés ment végbe, míg a papírkönyvek eladása 8 százalékkal emelkedett.
Christopher de Hamel, a kéziratok kutatója szerint párhuzam vonható a 15 század végi helyzettel. Akkor a kéziratok készítői olyan színes mintákat kezdtek rajzolni a papírokra, amiről tudták, hogy a könyvnyomtatás nem tudja megismételni. "A technológia világa és a kézzel készítés küzdött egymással, mindkettő tudott olyat, amit a másik nem."
James Daunt, a Waterstones könyvkereskedő vezetője szerint a szép borító nem új találmány, hanem egy régi visszatérése. Párhuzamot láttak a jó eladási statisztikák és a szép kötésű könyvek között, ezért kereskedelmi céllal döntöttek a minőségi kötés mellett. A szép könyvekből a kisebb könyvesboltok is jobban profitálnak. Az Aldeburgh Books vezetői szerint az embereknek minden Kindle-ön olvasott könyv ugyanolyannak tűnik, a színek és a tapintható anyag miatt tudják az olvasók megjegyezni inkább a címet és a tartalmat.
Mások szerint a könyv luxustárgy, státuszszimbólum és dekoráció lesz az inspirációs forrás helyett. De a szép és a tartalmas könyvek között is párhuzamot lehet vonni, mint ahogy a szépen illusztrált középkori köteteknek is volt belső értéke, és ez a mai könyvekre is igaz. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról