Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan válogatnak konkrét szövegeket a terapeuták?

Béres Judit irodalomterapeuta: Általános kritérium, hogy az adott szöveg metaforikus értelmezése lehetőséget adjon a résztvevőknek, hogy rálássanak a saját problémáikra, és minél "nyitottabban" vessék fel a témát, segítsenek a fontos kérdéseink megfogalmazásában.

Kántor Péter Megtanulni élni című verse például nagyon ironikusan segít rátekinteni az élet dolgaira. Ez azért fontos, mert az önismeretünkre jellemző, hogy sokszor nem merünk ránézni az életünk szempontjából kényes témákra. A felhasznált művek jelentős része kortárs irodalom, a mai ember dilemmáiról szól, mint Kálmán Gábor költeménye, a Gépház, amely az elszigeteltség és az értékkeresés problémáját veti fel.

A belső erőforrások mozgósítását mesékkel is lehet segíteni, például a Lotilko szárnyai vagy A kalapba zárt lány címűeket gyakran használják irodalomterapeuták. A hosszabb művek közül a bántalmazó kapcsolatokra segít ránézni - nem csak párkapcsolatoknál - Kiss Noémi Sovány angyalok vagy Halász Rita Mély levegő című regénye. Kiss Tibor Noétól az Inkognito pedig, bár transzneműtörténet, abban segített sokat egyszer, hogy egy női csoportban a női identitás kialakulásáról beszéljünk. A terapeuták gyakran építenek szövegválasztásokat az egzisztenciális pszichológia témáira, a mindannyiunkat érintő szorongásokra is, ehhez például Tolsztoj Ivan Iljics halálát vagy Szabó T. Anna Szabadulógyakorlatát veszik elő.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról