Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan változtatják meg az e-könyvek az írást és olvasást?

Nicolas Carr amerikai író: korábban senki nem gondolta volna, hogy emberek mobiltelefonon fognak pl. regényt olvasni. Sokminden megváltozott. Az internet kevésbé adja az elmélyült olvasás lehetőségét. Úgy tűnik, hogy Gutenberg előtti világhoz hasonló alacsonyabb szintű olvasói elmélyülés következik. A szerző megkísérelt Twitterre írni, a haiku erre éppen megfelelő. Japánban például évek óta népszerű a rövidebb szövegekből összeálló könnyed regények. Ám -- mondja Carr -- a hosszabb, összefüggőbb gondolatok közlésére nem alkalmas e felület. Egy kritikus szerint a Twitterre írás csak múló hóbort. Az igazi nagy változást az e-könyvek hozzák. Az emberek gyorsan görgetnek, és kiszedik az adatokat, tehát kevésbé elmélyülten olvasnak. Eszerint az íróknak gyorsan a lényegre kell térniük, és erőteljesen kell fogalmazniuk. Kérdéses azonban -- mondja Carr -- hogy e változásokra a hagyományos könyvek (és az azokat olvasók) hatást tudnak-e gyakorolni. (ref.: MG)
-- 'hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter' (Varró Dániel)

Hírforrás: NPR ; Varró Dániel: Szívdesszert
2009. december 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hogyan_valtoztatjak_meg_az_e-konyvek_az_irast_es_olvasast
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról