Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 1. (olvasóink szavazatára)

13 Penguin Book szerző osztotta meg, miért fontos neki a helyi könyvtár. A történtekből kirajzolódik, miért érdemes védeni a könyvtárakat. Az első részben az első négy író gondolatait foglaljuk össze.
- Diana Evans (regényíró, az Ordinary People szerzője): két helytől érzi, hogy meghaladhatja a valóságot, az uszoda és a könyvtár. Magasabbnak, tisztábbnak érzi magát tőlük. Hazafelé a könyvekkel úgy érezte, a város túllép saját dimenzióin. De most Neasden (London külvárosi kerülete - szerk.) üres a könyvtára nélkül. "Hajléktalanná váltak a szavak."
- Gary Ferguson (a természetben élő emberről, ökológiáról író szerző, műve pl. The Eight Master Lessons of Nature) 10 percre állt a házuktól a könyvtár. Itt találkozhatott először hozzá hasonló írókkal, akiket szintén megérintett a természet. Pl. Sigurd Olson biológus, Ernest Thompson Seton állatos történetmesélő vagy North Woods, Helen Hoover.
- Adrian J. Walker (kitalált világokról, világvégéről szóló könyvek szerzője, pl. The End of the World Survivors Club): A könyvtár ragyogó példa a sztoicizmusra. Felmutatja a középső ujját a világ többi része ellen, ami szerint mindennek ára van, vagy bonyolultnak kell lennie, vagy büntetés az elérése. Walkert legutóbb a lányai ébresztették rá erre, akiket beíratott a könyvtárba. Halmozták az érdekesnek tűnő könyveket. A végén félve kérdezték meg: mennyibe fog mindez kerülni?
- Jack Shenker (Londonról és Kairóról tudósító politikai újságíró, könyve: Now We Have Your Attention): Kiskorában öt percbe telt bárhová elutaznia - hegycsúcsokra, szurdokok mélyére. A múltba, amire nem emlékeztetett és a jövőbe, amit még nem élt meg. Minden út a könyvtárba betéréssel kezdődött. Azóta is minden könyvet könyvtárban írta, különböző kontinenseken. Itt csendesen lehet közösségi. Egy olyan helyen, ami nagyobb a pénznél és önmagunknál. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról