Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 3. (olvasóink szavazatára)

13 Penguin Book szerző oszotta meg, miért fontos neki a helyi könyvtár. A történtekből kirajzolódik, miért érdemes védeni a könyvtárakat. A harmadik, záró részben öt író gondolatait foglaljuk össze.
- Salley Vickers (brit szerző, könyve pl. The Grandmothers): The Librarian c. regénye saját gyerekkori élményeiből indult ki. Akkoriban édesapja munkanélküli volt. A könyvtár olyan támogatást adott, amit máshonnan nem kaphatott meg. A családi problémák helyett a képzeletével volt elfoglalva. Láthatott más időket, más kultúrákat, más életfilozófiákat. Ez szélesebb perspektívát mutatott a szűk környezeténél. Enélkül véleménye szerint nem lehetne most jó tanár, pszichoterapeuta vagy író.
- Bobby Seagull (matematikus, tanár és író, könyve pl. The Life-Changing Magic of Numbers): A könyvtárak nélkül véleménye szerint nem lenne a mostaninál önmaga. Gyerekkorában minden szombaton az apukájával és a testvérével a helyi könyvtárba látogatott. "Az olvasás volt a vallásuk" - mondja. Most tanárként a diákjaival beszéli meg az olvasmányokat. De úgy látja, ők kevésbé tapasztalják meg az olvasás szeretetéért olvasást. Bobby most is tanítás után a könyvtárba megy. Támogatja is a számára fontos intézményt.
- William Sieghart (vállalkozó, könyvkiadó, filantróp, a 2019-es The Poetry Pharmacy Returns szerzője): Egy koalíció tagjaként a könyvtári hálózatot kellett felülvizsgálnia pár éve. 18 hónapon át az országban látogatott könyvtárakat. Ekkor alakult ki szenvedélye a könyvtárak iránt. Felügyelet helyett inkább egy "Költészeti Gyógyszertárat" talált ki. Könyvtárosok és könyvtárlátogatók is elmondhatták problémáikat. Ezekre versekkel válaszolt. Rájött, hogy a könyvtár több olvasásnál. Tanácsadásól és önfejlesztésről szól.
- Jeremy Dronfield (író, A fiú, aki követte az apját Auschwitzba szerzője): A Cambridge Egyetem könyvtára sokat jelent számára. Három évtizede kezdte látogatni még hallgatóként. Olyannak tartja, mint egy várat. Könyves katakombákkal. Nem látogatható tornyokkal. Gyűjteménye már több mint 8 millió és egyre nő.
- Lara Prescott (író, The Secrets We Kept szerzője): Regénye a Doktor Zsivágó ötletén alapul. Elbűvölte, hogy egykor a könyveket fegyverként használták. A művészet és az irodalom az ő életét is meghatározták. Gyerekkorában hetente vitték könyvtárba, ami meghatározta az életét. Ott fedezte fel, hogy a saját világa határain kívül más is létezik. Fel lehet fedezni új világokat és új embereket. A történetmesélés az empátia fejlesztés egyik legjobb eszköze. A könyvtárak elősegítik ezt a kapcsolatot. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról