Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hol van Cambridge? (helyesbítés)

A KIT február 20-i számának egyik referátuma link
szerint az USA-ban (természetesen az angliai Cambridge-n kívül). Az eredeti közleményben erre nem történik utalás, ami érthető, hiszen egy könyvtári honlap részletéről van szó, a szövegben megadott címekben mindig .ca szerepel (az alapcím link ) ezt egy kicsit kétségessé teszik. (Nem volt igazán szép a kanadaiaktól, hogy mindössze 40 évvel ezelőtt ők is létrehoztak egy ilyen nevű települést több korábbiból: link .)
Ha tovább olvassuk a szöveget (s a legjobbnak látszik, ha az eredeti forrást is nézzük), további kérdéseink támadnak. A magyar szövegből nem igazán derül ki, hogy ugyanannak a könyvnek a 8 példányáról van szó annak érdekében, hogy a klubtagok egyszerre, párhuzamosan olvashassák ugyanazt a művet, tehát nem a szatyorba való könyveket választhatjuk ki, hanem azt, hogy melyik művet akarjuk mindenkivel elolvastatni, a kb. 80 kötet az angol nyelvű szövegben 60, a katalógusban ez a szám 71-re nőtt. A problémafelvető szöveg egy bevezető után kérdéssor az adott könyvhöz, amely segítséget nyújt a klubtagoknak a mű megtárgyalásához.
Valóban van késedelmi díj, de ez nem kötetenként értendő, hanem a teljes csomagra, egy kötetre akár 16 (kanadai) dollár késedelmi díj sok volna, mikor az elveszett könyv pótlásáért csak 8 dollárt kell fizetni, a szatyor (13 dollár) mellett a teljes csomag elvesztésének lehetőségére is felkészültek (80 dollár.)
Mivel a magyar címben szereplő felszólítás talán a magyar könyvtáraknak szól, szerencsés, ha pontosabban ismerkedhetnek ezzel a jó gyakorlattal. (Murányi Péter)
-- A helyesbítést köszönjük! Egyúttal ismét jelezzük, hogy a KIT szívesen lát továbbra is olvasói kritikákat, kiegészítéseket. A hírünket a fenti levél fényében utólagosan javítottuk. (MG)

Hírforrás: Murányi Péter
2013. február 26.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hol_van_cambridge_helyesbites
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról