Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hollandiában több mint 10x többet látogatják a könyvtárakat, mint a futballstadionokat

Sok előnnyel jár az, ha a könyvtárak hiteles adatokkal rendelkeznek pl. saját látogatottságukról. Örömteli élményekben is lehet részük :-) A múlt héten a KIT által is megosztott link Gallup hír hatására Hollandiában is kíváncsiak lettek a szabadidős tevékenységek használatának gyakorisági térképét. Mark Deckers könyvtári tanácsadó el is készítette a kimutatást.
Az eredmény: a könyvtárak 62,6 millió alkalommal 2018-ban messze a leglátogatottabb intézmények Hollandiában - ld. a hierarchia diagramot itt: link . Ráadásul még növekszik is könyvtárhasználat! A labdarúgó-stadionok nem haladják meg az 5,8 millió látogatót, és ebből 1,5 milliót az Ajax, és a Feyenoord hoz. A könyvtárak persze nevethetnek ezen.
Az élményparkokban a számláló 21 millión áll. A múzeumok látogatottsága 32 millió (ebből az amszterdami Rijksmuseum 2,3 millió látogatással a legnagyobb.
A könyvtárak közül az amszterdami OBA link messze a legnagyobb volt látogatók számát tekintve 2018-ban: 3,8 millió. Ez a leglátogatottabb szabadidős intézmény a teljes mezőnyben. A hágai közkönyvtár link 2,5 millióval, a rotterdami link 2,4 millióval követik. A 2018-ban megnyílt Lochal link még nem volt benne a statisztikában, tehát izgalmas, hogy hol lesznek a 2019-es statisztikában.

Van azonban egy intézmény, amely esetében nem tudtam azonnal meg az éves látogatói számot - írja Mark Deckers. Ezek az egyházak. Egyedi adataikon túl nincs közös "iparági szövetség", amely ilyen típusú "teljesítménymutatókkal" jár. A CBS (a "holland KSH") egy sajtóközleménye szerint 2018-ban a hollandoknak kb. 10% -a jár templomba hetente. Ennek alapján az egyházak összetett látogatási száma évi 85 millió. Ennél pontosabb, megalapozottabb szám nincs. Mellesleg, a templomok látogatottsága évtizedek óta csökken, ezért esélyes, hogy a könyvtárak látogatószám tekintetében rövidesen meghaladják az egyházakat. (ref.: MG)
- Megjegyzendő, hogy a felsorolt intézmények közül a könyvtárak és a templomok jelentős részben ingyenesek - szemben a többiekkel. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról