Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Honnan tudjuk, hogy potens-e a konferenciaelőadó? - Néhány tartalomelemzési szempont

Nincs sok új a nap alatt. 1831-től olvasható, ráadásul magyarul: "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? / Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!" Bár Kölcseyt ritkán nevezik menedzsment-teoretikusnak, Huszt-beli megállapítása napjainkbeli felméréssel is alátámasztott. Ha egy szöveg a múlt dicső tetteiről szól, akkor az nagy eséllyel alacsony versenyképességet vetít előre. Ha a mából kiindulva a jövő terveit taglalja, akkor azon túl, hogy jövőben gondolkodásáról tesz tanúságot, magasabb jövőbeni versenyképességi szintre ad reményt. Ezt azért jó tudni, mert ezek mentén könnyen azonosítható az önigazolásra törekvés.

Talán nem kell külön magyarázni: a saját teljesítményem sokkal inkább akkor tűnik valósnak, ha azt egy tőlem független fél mondja ki, lehetőleg adatokkal alátámasztva.

Ha egy szakmai előadásban gyakran hangzik el a "fontos", "jelentős" kifejezés, vagy ezek szinonímái, akkor az nagy eséllyel arra utal, hogy a nyilatkozó akár tudat alatt úgy érzi: az általa elmondott tartalom nem önmagában nem kiemelkedő, ezért azt hozzáadott verbális eszközökkel kell kelendőbbnek láttatnia.

Ezek nyelvi tünetek, egy-egy elhangzásuk nem felétlenül bír tartalommal. Ám joggal erősödik fel gyanúnk, ha e tünetek X vagy Y előadónál rendszeres motívumként - vagy: bizonyos témák esetén - jelennek meg. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról