Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hordozók és technológiák kilátásai (OCLC)

Az OCLC ötéves fejlődési prognózist készített, négy irányt vizsgálva (népszerű anyagok, tudományos publikálás, digitalizációs projektek és hálózati források). Összefoglalóan:
- a könyvtáraknak soha nem látott változatosságban kell küzdeniük a fontos tartalmak gyűjtésében, miközben a fejlett világban a felhasználók hihetetlenül gyorsan alkalmazkodnak a technológiai változásokhoz. A tíz éve még nem is létező eljárások fogják egyre inkább uralni a közeljövőt.
- A hagyományos hordozók (nyomtatott könyv stb.) nem tűnnek el, de versenyben lesznek az új változatokkal (e-könyv stb.). A nyomtatott könyv terén egyre inkább a megrendelésre készített példány (print on demand) fog előtérbe kerülni. Az amerikai könyvkereskedelem jelentése szerint az elmúlt években a könyvtári rendelés évi 3-6%-ban csökkent. Újabban ezt a tendenciát mutatják a nyomtatott lapok is.
- Az audiovizuális eszközök rohamosan terjednek: például a DVD már az amerikai családok felénél, az angliaiak negyedénél megtalálható.
- A nyomtatott tudományos könyvek vásárlása negyedével, a papírkötésűeké tizedével csökkent (a könyvtári vásárlás mintegy nyolcadával esett vissza).
- Igazi elektronikus folyóirat-forradalom bontakozik ki: 1994-ben mindössze 74 ilyen folyóirat létezett, 2002-ben a Science Citation Index folyóiratainak háromnegyede online (is) elérhető volt. Még inkább áll ez a tudományos közleményekre, melyek egyre inkább hálózati dokumentumként jutnak el a felhasználóhoz.
- A Cornwell University elektronikus archívuma évi 35 ezer tanulmánnyal bővül (csak a fizika területén). A British Library szerint 2007-ben a doktori értekezések fele csak elektronikus formában fog készülni.
- A digitalizáció terén a tudományos könyvtári projektek (Library of Congress, British Library stb.) mellett hatalmas kereskedelmi szolgáltatások bontakoznak ki. A Gale csoporthoz tartozó vállalatok megcsinálják a Times (20 millió újságoldal) és a XVIII. századi angol nyelvű kiadványok teljes archívumát. A ProQuest már elkészült 4,4 millió újságoldal digitalizálásával (New York Times, Wall Street Journal, Washington Post).
- A web terén az IDC prognózisa szerint a mai 2 milliárd oldal néhány év alatt 13 milliárdra fog növekedni. Az amerikai főiskolai hallgatók többsége már ma szinte kizárólag a hálózatról nyeri a tanulmányokhoz szükséges forrásokat.
- A Google 1999-ben napi 3, 2000-ben napi 20, 2001-ben napi 100, 2002-ben napi 150 millió kérdést dolgozott fel. Negyvenezer webopacot számlál a világ könyvtárainak kínálata. A látható és láthatatlan web közti arány kb. 1:20, 1:50 lehet. (szemlézte: SP)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról