Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Horváth Tibor -- a neuralgikus pontok megmaradtak: amatőröktől kisebbrendűségi érzésig

A közelmúltban elhunyt Horváth Tibor cikkei, munkái közül számos érhető el elektronikusan is. Nemegy közülük annyira időszerű, hogy megéri őket rendszeresen felidézni, megkérdezvén parafrazeálva: ment-é a könyvtárosok által a világ elébb? Rá emlékezve egy több mint 20 éve kijegyzetelt anyagot szedtem elő: Neuralgikus pontok a szakkönyvtárügy működésében (TMT 1989/11.) Néhány gondolat Horváth Tibortól -- 22 év távlatából:
- A szaksajtóban 'a hivatásunkat ellepő amatőrök magasabb posztjuk kötelező penzumaként írnak'.
- 'A könyvtárakban mintha észre sem vették volna, mi zajlik a világban. Külső szemlélők vagyunk, mint egy színházi előadás nézői, mint akiknek nincs közük a cselekményekhez. ... Nem politizálásra szólítok fel, hanem hogy végezzük végre dolgainkat.'
- 'A hálózat ... nem lesz a könyvtárügy vezető szervezeti elve. Helyette a természetes kapcsolatok és a tartalmi függőség nyomán spontán alakulnak magasabb, több könyvtárat összefogó szervezetek.'
- Az elmaradottság legfőbb oka a központi szolgáltatások elmaradottsága.
- 'A fiatalabb korosztályban nem tudott kiválasztódni egy kreatív, alkotó, szakmai közgondolkodást és tudást erősítő réteg. ... a kívülről beáramló dilettantizmus fékező hatások nélkül élhette ki magát. ... Mindez keményen megtépázta a szakma önbecsülését, s olyan kisebbrendűségi érzés hatalmasodott el, amely felülről, a vezetésből eredt. (Nem a más diplomások gyakori alkalmazását ellenzem. Sőt...) A másik mulasztást al 'elmaradt haszon' fogalmával lehetne értelmezni.' (válogatta: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról