Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Horvátországi 'magyar' könyvtárak -- 1991-től máig alszanak

A magyar állománnyal is rendelkező könyvtáraink többsége nem működik, viszont vannak kezdeményezések a falusi bibliotékák felélesztésére. Könyvtáraink közül a Pélmonostori Városi Könyvtár részlegeként működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára a legaktívabb.
A Pélmonostori Városi Könyvtár az 1960-as évektől az 1991-es fordulópontig (háborúig) jól működő könyvtárhálózatot hozott létre a Drávaszögben. A békés reintegráció (1998) utáni években ún. központi nemzetiségi könyvtárak alakultak, köztük a magyar is, amely ma is a Pélmonostori Városi Könyvtár keretein belül működik. A vörösmarti, kopácsi, csúzai, laskói, várdaróci, kiskőszegi, sepsei és újbezdáni bibliotékák rendelkeztek magyar nyelvű állománnyal.
Ezen könyvtárak többsége a háború kitörése óta (1991) zárva van. Gazdag gyűjtemények porosodnak a legtöbbször a kultúrotthonokban kialakított könyvtártermek polcain. Igény van az olvasásra, de a nyomtatott könyveket mára háttérbe szorították elektronikus klónjaik, amelyek könnyen letölthetők az internetről. Ennek ellenére még mindig sokan a papír alapú olvasmányokat részesítik előnyben.
Ezeket az igényeket kielégítendő, vannak pozitív kezdeményezések a könyvtárak újjászervezésére.
Tavaly újították fel a 2500 magyar és horvát kötetből álló szentlászlói bibliotékát, amely minden helybéli polgár előtt nyitva áll. Vörösmarton októberben alapítottak letéti könyvtárt, és másutt is vannak már tervek ilyen intézmény létrehozására.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról