Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hű a küldetéséhez - ezért radikálisan megváltozik a NYPL 2.

Folytatva Anthony Marx, az idén 125 éves New York Public Library elnökének "A könyvtáraknak meg kell változniuk" nyilatkozatát link :
Kreatívan kell gondolkodnunk arról is, hogy miként lehet küldetésünket a fizikai falakon túlra is kiterjeszteni. Hogyan látogathatják meg a könyvtárosok vitruálisan az iskolákat, idősotthonokat, börtönöket, napköziket és más hasonló szervezeteket? Hogyan használhatjuk fel a digitális teret az eltérő nézőpontok biztonságos és eredményes ütköztetésére - ahogyan azt a fizikai helyszíneinkben is tesszük? Vagy hogyan biztosíthatjuk a böngészés izgalmas élményét a virtuális térben?
Ki merhetem-e mondani, hogy hogy a "jövő könyvtára" itt van, és csak online érhető el?
A fizikai könyvtárak még a digitális világban is alapvetőek a közösségeinkben. Bárki bejöhet tanulni, gazdagodni, és akár órákat is eltölthet anélkül, hogy fizetne érte. Ha valakinek segítségre van szüksége, megkapja. És kapcsolatba kerülhet a közösséggel is (emberi interakció, amire sokan vágyunk ebben a válságban). A könyvtárak ugyanis ezt is biztosítják.

Ám ne feledjük a digitális szakadékot, mely minden vidéki és a városi közösségben jelen van. Itt, New York City-ben mintegy 1,5 millió embernek nincs széles sávú internete. A járvány idején a New York-iak naponta hagyják el otthonaikat, hogy a könyvtár épülete mellett könyvtári a internetre csatlakozhassanak. Elsétálnak az átmenetileg zárt 92 könyvtári fiókunk egyikéhez, hogy kint, az könyvtárból még elérhető Wi-Fi-t használják iskolai és keresési igényeikhez. Napi mintegy 500 ilyen Wi-Fi-elérést regisztrálunk.

Keressük, hogyan segíthessük a közösségeket a digitális sötétség elkerülésében, amellett, hogy kiterjesztjük-e Wi-Fi hotspot-kölcsönzési programunkat, továbbfejlesztjük a számítógép-használati ismeretek oktatását, vagy hogy könyveket szállítunk házhoz, tudva, hogy az e-könyveket kevéssé használják nálunk. Bár a problémát nem tudjuk megoldani, de foglalkoznunk kell vele.

Az idén 125 éves a New York-i Közkönyvtár. Megtiszteltetés, hogy a New York-iakat szolgálhatjuk a nehéz időkben, egyúttal a legjobb pillanat szolgáltatásaink használóközpontú újragondolása is. Alig várjuk, hogy újból megnyithassuk a könyvtárakat - óvatosan és biztonságos szakértelemmel. Bár nehéz, de nélkülözhetetlen a változás.

A nagy világválság idején polgármesterünk, Fiorello LaGuardia, két könyvtári címeroroszlánunkat a türelemnek és az erőnek szimbólumának nevezte. Nos, pont ezen erények, valamint a tanulás és a lehetőségek kihasználása iránti elkötelezettségünk segít át minket a sötét napokon, hogy újraéledjünk. (ford.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról