Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ickabog - mese a manipuláció, álhírek, hatalomvágy összefüggéseiről

A virágzó Duskáldiát teszik tönkre ellenséggyártással a hatalom­vágyók Rowling új regényében, Az Ickabogban. A műfordítás műhelytitkaiba vezet be a Harry Potter könyv- és filmsorozat, valamint az új mese magyar szövegének megalkotója, Tóth Tamás Boldizsár.
HVG: Az Ickabog szövegén dolgozva ön forgatta úgy a szót, hogy a mi aktuális viszonyainkra is rá lehessen ismerni?
TTB: Egyetlen utalást sem tettem bele; nem volt szükség rá. Az általános emberi természetből fakadnak a lehetőségek a manipulálásra, és ez előfordulhat bárhol a világon, ahol vannak, akik hagyják magukat befolyásolni. A regényben egy szörnyetegről szóló legenda a kiindulópont, amit mindenki nevetséges gyerekmesének tart, mígnem lassacskán belopják a lelkükbe a gyanút, hogy a mumussztorinak talán mégis van valós alapja. Körülöttünk is így születnek az álhírek, az összeesküvés-elméletek. Amikor az államhatalom elvárja, hogy mindenki higgyen a szavának, és aki nem így tesz, azt felforgatónak kiáltja ki, akkor apránként meg lehet etetni az embereket mindenféle zagyvasággal. Erről szól ez a történet.
HVG: Mennyiben hasonlít ez a mese a Harry Potter-történetekhez?
TTB: Itt is gyerekek állnak a mese középpontjában, és olyan konfliktusok kárvallottjai, amiket nem ők okoztak. Rájuk dől a felnőttek világa, ahogy Harry Potter már a születésekor a szülők generációjának válik áldozatává és aztán legyőzőjévé.
HVG: Az azért különbség, hogy ebben a mesevilágban nincs varázslat.
TTB: A Harry Potterben is játék a varázslat, fontos problémákat nem lehet csodával megoldani. Úgy odalenne az emberi becsület, erkölcs, erény. A hangsúlyokra Rowling a Harry Potterben is ügyelt, úgyhogy ezt inkább hasonlóságnak érzem, semmint különbségnek.

Régebbi hírforrás(ok): Hiányzik az átláthatóság kultúrája; a jó gyakorlatok sem tudnak terjedni link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról