Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Idegen tudás kell a stratégiai gondolkodáshoz

A felsőoktatási intézmények egy szakterület speciális ismereteit kínálják. A stratégiai döntéshozatalhoz azonban szélesebb perspektívára - szakterületen kívüli tudáselemekre - van szükség. (Nem véletlenül kínál a KIT külön Analógiák rovatot.) A könyvtár - széles kínálatával - elvileg alkalmas lehet e versenyelőnyt nyújtó tudás támogatására. A könyvtár, illetve mások stratégiai céljai érdekében. (MG)

David Epstein írja: James Flynn egy tanulmányában az Egyesült Államok egyik legjobb egyetemének végzős diákjait vizsgálta a neurológushallgatóktól a bölcsészekig: tanulmányi átlagukat összevetette a kritikus gondolkodást mérő teszten elért eredményeikkel.
A teszt a diákok abbéli képességét mérte fel, hogy a közgazdaságtan, társadalom- és természettudomány és a logika alapvető, elvont fogalmait mindennapi, való életből vett helyzetekre alkalmazzák. Flynn csodálkozva állapította meg, hogy a tanulmányi átlag és az átfogó fogalmi gondolkodást mérőteszt eredményei közötti korreláció a nullához közelített. Flynn szavaival: "A jó jegyek megszerzéséhez szükséges jellemzők között nem szerepel a jelentősebb kritikus gondolkodási képesség."
A teszt mind a húsz feladata olyan fogalmi gondolkodást kívánt, amely széles körben használható a modern világban. Azoknál a feladatoknál, amelyek formális tanulással fejleszthető készségeket kívántak - például körkörös logikát - a diákok jól teljesítettek. De amikor a fogalmi logikát tágabb keretek között kellett volna alkalmazni, siralmas eredményeket értek el. (...) Nem volt olyan szak, beleértve a pszichológiát is, amelynek hallgatói értették volna a társadalomtudományi módszereket. A természettudományos karokra járó diákok megtanulták a szakterületükhöz kapcsolódó tényeket, de fogalmuk sem volt arról, hogyan lehet a tudomány segítségével megfelelő következtetéseket levonni. Az idegtudományt hallgató fiatalok semmiben sem teljesítettek különösebben jól. Az üzleti szakon tanulók szinte minden területen gyengén muzsikáltak, beleértve a közgazdaságtant is. A legjobb eredményt a közgazdászhallgatók érték el. A közgazdaságtan természeténél fogva átfogóbb terület, és professzorai jellemzően a szakterületükön kívül is alkalmazzák az elsajátított okfejtési készségeiket. A vegyészhallgatók ugyanakkor, bar nagyon okosak voltak, a szakterületükön kívüli problémák esetében több tanulmány szerint is nehezen boldogultak a tudományos okfejtéssel.

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 55
2023. január 01.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=idegen_tudas_kell_a_strategiai_gondolkodashoz
Régebbi hírforrás(ok): Pávafarok-hatás - ami az egyéniségedet és versenyelőnyödet adja link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról