Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Idén is kiosztották a legrangosabb nemzetközi gyermekirodalmi díjat

Barbro Lindgren kapta 2014-ben az Astrid Lindgren Emlékdíjat, a gyermekirodalom alkotóinak legrangosabb, évente átadott nemzetközi elismerését. A 2002-ben a svéd kormányzat által alapított díjat Viktória svéd királyi hercegnő adta át a stockholmi koncertteremben. Lena Adelsohn Liljeroth, svéd kulturális miniszter így méltatta a díjazott szerzőt: 'Barbro Lindgren nemcsak nagyszerű és innovatív szerző: bátorságot önt olvasóiba, amikor nem riad vissza attól, hogy a világot olyannak írja le, amilyen a valóságban. Magány, kudarcok, sőt a halál is része életünknek. Lindren nem megóvni akarja ezektől a gyermekeket, épp ellenkezőleg: őszintesége, humora és nyitottsága abban erősíti őket, hogy gondolkodjanak és beszéljenek ezekről a számukra nehéz dolgokról.'
Az Astrid Lindgren Emlékdíjat évente ítélik oda gyermekirodalmi íróknak, illusztrátoroknak, történetmondóknak vagy olyan szakembereknek, akik az olvasás megkedveltetéséért, fejlesztéséért dolgoznak.
Barbro Lindgren (aki egyébként nem rokona a díj névadójának) a díjátadó ünnepségen az Astrid Lindgrenről fűződő viszonyáról is beszélt, akinek kezdő íróként kéziratokat küldött, számítva véleményére. 'Astrid hosszú levélben válaszolt, részletekbe menően kifejtve véleményét és útmutatásait az alkotással kapcsolatban. Azt tanácsolta, ne használjak olyan sok karaktert. Kettő vagy három bőven elég.'
Barbro Lindgren munkái közül két kötet -- Szigorúan bizalmas és Kishúgom született címmel -- magyarul is megjelent. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Hírforrás: Farmer, Lesley: Lindgren Award Celebration. IFLA blog
2014. június 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=iden_is_kiosztottak_a_legrangosabb_nemzetkozi_gyermekirodalmi_dijat
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról