Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-botrány - az utazási számlák és a légkör

Az IFLA 2016. óta hivatalban lévő főtitkára, az osztrák Gerald Leitner munkáját számos támadás érte az utóbbi időszakban az IFLA főhadiszállásán eluralkodó mérgező légkör, illetve a szervezet gazdálkodását érintően is. Az IFLA igazgatótanácsa a szervezet irányítása terén tapasztalt áthidalhatatlan nézetkülönbségek miatt a helyzetet kivizsgáló két külső szakértő tanácsára 2022. március 4-én szerződést bontott vele.
A svéd Biblioteksbladet online magazinjában jelentek meg további részletek a konfliktus természetéről. Itt arra utalnak, hogy a főtitkár indokolatlan módon szállt meg ötcsillagos hotelekben az IFLA költségére. Emellett az IFLA igazgatótanácsának számos tagja szólalt fel összeférhetetlen vezetői stílusa miatt is, jó ideig azonban ezeket a kifogásokat a vezetőség többsége a szőnyeg alá söpörte. A szervezet elnökét, Barbara Lisont olyan vádak érték, hogy sokáig megpróbálta szabotálni az egészségtelen szervezeti kultúra, illetve gazdálkodási hiányosságokkal szembeni fellépést, amit az érintett közleményben cáfolt. Perry Morees kincstárnok egészségét állítólag annyira megsínylette a főtitkár és az őt támogató igazgatótanácsi tagokkal fennállt konfliktus, hogy a lap szerint egyéb irányú elfoglaltsága mellett ez is szerepet játszott abban, hogy lemondott posztjáról. A fejlemények következtében az IFLA hitele megrendült, amit az segíthet helyreállítani, hogy a főtitkár tevékenységét régóta kritikus szemmel követő Halo Locher és Antonia Arahova vették át annak teendőit és vizsgálják ki tevékenységének hátterét. (ref.: Németh Márton)

Régebbi hírforrás(ok): Több mint hétszeresére nőtt az MKE elnökének költségtérítése egy év alatt - mire is? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról