Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-hírek - Lesz-e párbeszéd a változás érdekében?

(frissítve) Dalogue for change (Párbeszéd a változásért) - ez volt az athéni IFLA-csúcs mottója. Ismét öröm a témaválasztás, persze minden azon múlik, mennyire sikerül e tartalmat a végeken is megvalósítani. Kézen-közön hozzájuthatunk információhoz, a hivatalos IFLA-forrásokból akár egy-egy helyszíni, magyar vonatkozású hírhez is. Esélyes, hogy a Webvilág Magazinban rövidesen beszámoló jelenik meg. (Lapszámunk megjelenése után megjelent: link )
A KSH munkatársainak helyszíni beszámolói - ld. a Facebook Könyvtáros csoportját link vagy link - üdítően hatottak. A KIT ezek mellett a következőket is megtudta:
- A Finn Könyvtárosok Egyesülete felmérést készített a könyvtárosok általános jellemzőiről. Az azonosított helyzetre stratégiát dolgoztak ki. Pl.: a szakma ott is jelentősen elnőiesedett, egyes nem finn származású társadalmi csoportokat nehezen tudnak megszólítani. Égető a fiatalok hiánya is. Hangsúlyosan előkerült, hogy karriertanácsadók segítségével, középiskolákkal egyeztetve érdemes pozícióba hozni a könyvtáros hivatást. Rámutatva annak rendkívül szerteágazó elemeire, amelyek közt a legkülönbözőbb hátterű eberek találhatják meg számításukat
- A másik fő finn irány a minden eddiginél határozottabb nyitás a felhasználók felé. A KIT-ben gyakran idézett Oodi talán a legismertebb példa erre. Vezetői a helyszínen elmondták: 1. a makerspace koncepció, 2. a rendezvények tömkelege, 3. a közhasznú tájékoztatás sokoldalúsága
teheti a könyvtárt mint közösségi teret vonzóvá.
Az Oodi sikere elképesztő: jó gyakorlataival való megismerkedést az is szolgálja, hogy sokakat beosztanak más fiókkönyvtárakból meghatározott időre oda dolgozni. Tapasztalatuk szerint az automatizálás olyan munkafolyamatokat vált ki, melyek eddig elvették az időt, energiát a felhasználók felé való fordulástól.
- Verdensbibliotek link (a világ könyvtára) néven közös honlap készül, dán kezdeményezésre. Innen a projekt skandináv tagjainak bevándorló polgárai saját nyelvükre fordított északi irodalmat tölthetnek majd le. Illetve a háttérben módszertani segítséget is adnak a bevándorlókkal foglakozó könyvtárosoknak - skandináv nyelveken - külön zárt felületen. Ilyen módon online szolgáltatást kínál - hatást gyakorolva a fizikai térre is.
- Az elhangzott előadások videói: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. augusztus 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ifla-hirek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról