Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-nyilatkozat a magyar 'pedofil-törvénnyel' kapcsolatban

Tájékoztatás diszkrimináció nélkül - IFLA nyilatkozat az LMBTQ+ tartalmakra vonatkozó magyar törvényekről
(Gerald Leitner főtitkár, az IFLA nevében; 2021. aug. 25.)

Az IFLA figyelemmel kísérte a magyar jogszabályok friss fejleményeit, különösen azokat a júniusban elfogadott rendelkezéseket, amelyek tiltják a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását a gyermekkönyvekben.
Amint azt a hozzászólók is megjegyezték, a jogszabály nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a könyvtárak - a fiatal felhasználóknak szóló könyvekhez való hozzáférés biztosítása esetén - e rendelkezés hatálya alá tartozzanak. Ezért kétes a könyvtárak lehetősége és felelőssége kapcsán, hogy képesek-e teljesíteni az információhoz mindenki számára egyenlően hozzáférést biztosító küldetésüket.
Az IFLA kiáll az intellektuális szabadságról szóló nyilatkozata mellett (Statement on Intellectual Freedom, 1999), amely hangsúlyozza, hogy a könyvtári gyűjteményeknek tükrözniük kell a társadalom sokszínűségét, és hogy a dokumentumok kiválasztását és elérhetőségét szakmai megfontolások, ne pedig politikai, erkölcsi és vallási nézetek szabályozzák.
Ezzel párhuzamosan az IFLA aláhúzza az IFLA-UNESCO Nyilvános Könyvtári Kiáltvány (IFLA-UNESCO Public Library Manifesto, 1994) üzenetét is. Ez hangsúlyozza: mindenki számára információt kell biztosítani, tükrözve szükségleteiket és a társadalom fejlődését. Azt is hangsúlyozza, hogy "a gyűjteményeket és szolgáltatásokat semmiféle ideológiai, politikai vagy vallási cenzúrának, sem kereskedelmi nyomásnak nem szabad alávetni".
Az IFLA-UNESCO Iskolai Könyvtári Kiáltvány ugyanezeket a pontokat hangsúlyozza a gyermekek fejlődésével kapcsolatban.
Ezek fényében az IFLA hangsúlyozza, hogy a könyvtáraknak nem szabad megfelelniük olyan szabályoknak, amelyek hátráltatják vagy megakadályozzák őket abban, hogy hozzáférést biztosítsanak olyan művekhez, amelyek az általuk kiszolgált közösségek bármely részének - köztük az LMBTQ+ felhasználóknak és családjaiknak - tapasztalatait tükrözik, vagy erre irányuló nyomást gyakorolnak. Ide tartoznak olyan intézkedések is, amelyek megnehezítik az olvasók - különösen a fiatal olvasók - számára a művek megtalálását, vagy olyan megjegyzések vagy egyéb jelek használata, amelyek megbélyegzik az ilyen művek használatát.
Az ilyen lépések korlátozzák a könyvtári és információs szakemberek azon képességét, hogy a szakmaiság és a felhasználók szükségleteinek megértése alapján önálló döntéseket hozzanak közösségeik minden tagja fejlődésének támogatása érdekében.
Ezzel párhuzamosan az IFLA támogatja azokat a kiadókat, szerzőket és könyvkereskedőket is, akik nem alkalmazzák ezeket az új rendelkezéseket, és felszólítanak más hasonló korlátozások megszüntetésére. (ford.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról