Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA: a járvány ráirányította a figyelmet a hátrányos helyzetűek ellátására (olvasóink szavazatára)

Az ENSZ hátrányos helyzetűek jogairól szóló konferenciájának témája a járványból való jobb felépülés volt. Részleteiben: válasz a COVID-ra, felépülés, a sérült emberek jogainak figyelembevétele, igényeikhez való igazodás és a társadalmi-gazdasági hatások.
A "önálló életvitel és a közösségbe tartozás" témája szorosan összefügg
- az önálló döntéshozatali információ megkeresésének és használatának lehetőségével
- valamint a közösségi életben való részvétellel.
Az "oktatáshoz való jog és a befogadó oktatás nehézségei a COVID idején" témának szintén az a célja, hogy mindenki számára biztosítsa a lehetőséget a tudáshoz való hozzáféréshez.
A könyvtárak esetében már van elterjedt gyakorlat a hátrányos helyzetű embereknek szóló szolgáltatásokra. Vallan IFLA-szekciók a látássérültek és tanulási zavarral küzdők számára, illetve speciális szükségletekkel rendelkező emberek számára.
A krízis során még több könyvtáros és információs szakember jött rá arra, hogy át kell gondolniuk, hogyan érhetnék el a közösségnek azon tagjait, akik személyesen nem jutnak el a könyvtárba, vagy akiknél nem működnek a hagyományos szolgáltatások. Ennek oka, hogy a járvány alatti lezárások miatt megváltozott a könyvtári szolgáltatások formája. Most minden könyvtárnak számításba kell vennie a design thinking [vö.: link ] módszertanát, hogy kielégíthessék a használói igényeket. A könyvtárak költségvetési okokból az e-könyvek vásárlása felé tolódtak, néhány esetben önkormányzati támogatások segítik őket. A foglalkozások és a tanulás online zajlanak. Új munkák, játékok és eszközök jelentek meg, a weboldalakat fejlesztették, az új konzultációs szolgáltatásokat és a házhozszállítást könnyű használni.
Ezek miatt a könyvtárak fenn tudták tartani szolgáltatásaikat és új használókat érhettek el. Remélhetőleg a hátrányos helyzetű emberek számára is könnyebbé válik az információhoz való hozzáférés.
Egyértelmű, hogy a változás kihívásokkal teli - plusz forrásokat és gyakorlatot kíván. Emellett csökkenteni kell az egészségügyi kockázatokat is. Azonban remélhető, hogy a megfelelő támogatással és fejlesztéssel fenntarthatóak lesznek bizonyos járvány alatti szolgáltatások, melyek a hátrányos helyzetű emberek segítségére válhatnak a jövőben. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról