Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA: A könyvtárak a szolidaritás hordozói

Ha egy közösség könyvtárakat épít és támogat, akkor azokkal szolidáris, akik máskülönben lemaradnának az információ, oktatás, kutatás és a kultúra eléréséről. Az adókkal támogatott, jó minőségű nemzetközi nyilvános könyvtári szolgáltatások hasonlóan hatnak: olyasmit nyújtanak, amiért az embereknek ezek híján fizetni kell, vagy lemondani róluk. A könyvtárakat egyformán használhatja a közösség bármely tagja, azaz többet, kevesebbet adózók egyaránt. A könyvtárak fontosabbak a lehetőségekben szűkölködőknek, pl. online jelenlét, egyéb tanulás. Ha a nagyobb adókat fizetők visszavonják támogatásukat, attól a kevésbé jómódúak szenvednek legtöbbet. A jóléti társadalomban éppen ezért kell küzdeni az adók kijátszása és elkerülése ellen.
Szolidaritás a jövővel
- A gyermekszegénység ellen küzdenek ma a könyvtárak. Erősen elkötelezettek abban, hogy olyan képességeket fejlesszenek ki, ill. olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyekkel megtörhetik az ördögi kört: a szegény gyermekekből lesznek a szegény szülők. A jövő hasznára válik az olvasáskultúra fejlesztése, új kutatók és alkotók felfedezése, digitális kulcskompetenciák terjesztése.
- Az is szolidaritás, ha megőrző, restauráló munkát folytat a könyvtár, hogy a ma tudását és örökségét a későbbi generációk is elérhessék.
- A klímaváltozás hirdetése talán a legsürgősebb. Az "IFLA's Environment, Sustainability and Libraries Section" (az IFLA Környezetvédelem, Fenntarthatóság és Könyvtárak Szekciója) tevékenysége arra fókuszál, hogy bátorítsák az embereket: most fektessenek több időt, energiát abba, ami a jövő nemzedékeinek javára válik. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról