Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Igaz, hogy hatékonyabbak és eredményesebbek, és ahhoz együtt is működnek

A KIT ez évben két holland, könyvtárak által is használt együttműködési rendszerre is felhívta a figyelmet:
- A hátrányos helyzetűek ismeretszerzését támogató Oefenen.nl (erről közös konferenciánkon is szóltunk) link
- Az idősek tanulását támogató Studiekringen platform link .
A rendszerek jellemzői, hogy
1. hatékonyak, kihasználva a méretgazdaságosságot
2. könyvtárakon kívüli, külső vállalkozás / alapítvány szolgáltatja őket - amellyel a könyvtárak közvetve elismerik: jobb, ha e speciálisabb feladatokat külső, a témában szakértő szervezet kínálja
3. a könyvtárak (gyakran a nemzeti könyvtár bevonásával) megvásárolják a külső szolgáltatást, ahelyett, hogy drágábban és lassabban saját maguk fejlesztenének hasonló rendszert - egymással párhuzamosan; az üzleti modell emellett jelentősen megnöveli a minőségi szolgáltatás és folyamatos fejlesztés elvárhatóságát
4. a könyvtárak integrálják a felületet és a szolgáltatást saját könyvtári portáljukba és működésükbe, és az így bevont szakértelmet kiegészítik saját használóismeretükkel, helyismeretükkel - azaz: egymás jobb szakértelmét elismerve, munkamegosztásra építenek. A jó eredményhez ugyanis mindkettőre szükség van.

A holland könyvtári hozzáálláshoz nagyon hasonlót találunk és mutattunk be az utóbbi években pl. Németországból és Nagy-Britanniából is. Közös jellemzőjük: a használók szempontjait figyelembe vevő, azaz minőségi rendszerek használatában érdekeltek, szemben a "mi tudjuk jobban" attitűddel. Ezzel a könyvtárosok megemelik saját társadalmi elismertségüket - nem könyvtárpropaganda, hanem minőségi szolgáltatások által. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról