Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Igény szerinti beszerzés és a csökkenő költségek modellje

Első ránézésre tehát jobb és gazdaságosabb megoldást jelent, valójában azonban a dolog nem ilyen egyértelmű. A hallgatók számára szükséges irodalom jelentős része például csak nyomtatott formában létezik, vagyis az elektronikus csomagokban nem szerepel. Ezenkívül az e-könyv csomagok gyakran nagy átfedéseket mutatnak a könyvtár már meglevő állományával. Az UWL ezért más megoldást választott: az Elseviertől rendeltek, de teljes e-könyv csomag helyett csak a legfontosabb referenszművekre és könyvsorozatokra fizettek elő. 2013 végéig 880 elsevieres e-könyv rekordot töltöttek be a katalógusukba. Ezek kölcsönzését elemezve azt találták, hogy az szinte pontosan megegyezett a nyomtatott könyvekével: az e-könyveknek csak töredékét használták intenzívebben, az összes könyvnek viszont csak kevesebb mint a felét kölcsönözték egyáltalán. Ha egyenként vették volna meg a használt könyveket, ezek ára összesítve kevesebb lett volna, mint az előfizetésre ténylegesen költött összeg. Nem biztos tehát, hogy mindig és automatikusan a nagy cégek által ajánlott DDA modell a legmegfelelőbb egy egyetemi könyvtár számár. A könyvtárnak alaposan mérlegelnie kell, hogy az előfizetési ár arányos-e a kapott tartalommal, vagyis megtérül-e a befektetett összeg. (Igény szerinti beszerzés és a csökkenő költségek modellje; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról