Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ígéretek, haladás és problémák: itt tart az USA az e-kölcsönzés fezárkózásában - az előző évhez képest (olvasóink szavazatára)

Az e-könyvek amerikai kölcsönzését érintő változásokról az IFLA az Amerikai Könyvtári Egyesület két főmunkatársával beszélgetett. A témáról 2020. áprilisában is szólt interjú
link . A legutóbbi interjú óta felmerült nehézségek közt említették:
- a Macmillan embargót, melynek következtében a könyvtárak a frissen megjelenő könyvekből csak egy felhasználónak kölcsönözhető példányt rendelhettek, további példányokat csak 8 hét után (ld. itt: link . A járvány terjedésével a kiadó végül visszavonta az embargót, és a kiadó vezetője lemondott.
- Szerzői jogi kérdések merültek fel az online felolvasások miatt. Nagyobb amerikai kiadók kiterjesztették a jogokat könyvtárakra, tanárokra. Feltölthették a videókat zárt oktatási platformokra.
- Kiterjesztették diákok számára az e-könyvek elérését, hogy az iskolai könyvtár mellett a helyi közkönyvtárból is rendelhessenek.
- A könyvtárak egyre inkább átcsoportosították a beszerzésre szánt összegeket a digitális gyűjteményre. A kiadók stabilizálták az árakat, rugalmasabbá tették a licence-ket. Az OverDrive speciális gyűjteményekhez adott hozzáférést.
- A pozitívumok mellett kihívások is maradtak. A könyvtáraknak továbbra sincsenek meg azok az alapszintű hozzáférési és megőrzési jogaik, amelyek az analóg tartalomnál. Több államban viszont már bevezették a jogszabályt, hogy a könyvtárak digitális tartalmakat vásárolhassanak. 2021 márciusában pedig Maryland elfogadta a törvényt, hogy a könyvtárak a kereskedelemben elérhető e-könyveket és más digitális tartalmakat licencelhessenek. Ez precedenst teremthet más államoknak is.
Az interjú az Amazonnal kapcsolatos problémákat feszegette, amelyről a következő KIT-ben számolunk be. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról