Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Így alakul a könyvtáros-utánpótlás - lássuk a számokat

(frissítve) Viszonylag alacsony szintre látszik beállni zuhanás után a könyvtárosképzés volumene. Hogy mekkora lenne az ideális hallgatói létszám, országos könyvtári stratégia hiányában meg sem becsülhető. (A vonatkozó diagramokat ld.: link )

Alapszakon a 10 lehetséges helyből 9-en indul képzés (csak Debrecenben nem levelező), a nappalin a felvettek száma jelentősen meghaladja azelső helyesekét az állami helyekre (68-ra 88), az összesen 91 nappalis és 51 levelezős nem látszik olyan alacsonynak. Egerben távoktatás is indul, 4 fővel (ATK). Ezt évek óta hirdetik, de eddig nem indult.

Hosszú idő után volt növekedés a felvett mesterszakosok számában, nem azonban 2019-ről '20-ra elmarad a várttól. Ennek a legfőbb oka az első helyes jelentkezők és a felvettek száma közötti viszony.
Azt sejteni lehetett, hogy ahol 1 első helyes jelentkező van, az elveszik, de azt lehetett remélni, hogy jelentkeztek máshová is, így mégis növelik a felvettek számát. A nappali tagozaton három ilyen hely is volt (Debrecen, Eger, Pécs), ott nem is indul a képzés.
Viszont az ELTE-n és Szegeden is kevesebbet vettek fel, mint ahány első helyes jelentkező volt (4-ből 3, illetve 9-ből 5). Pedig azt, aki elmegy a felvételire, azt biztosan felveszik. vagy meggondolták magukat, vagy nem teljesítették az feltételeket, pl. az alapszakos diplomát, mert nappalira valószínűleg azok jönnek, akik épp befejezik alapszakos tanulmányaikat.
Így nappalin 16 első helyes jelentkezőből csak 8 felvett lett. Levelezőn is elveszett egy pécsi első helyes, Debrecenben pedig nem is volt, ők levelezőn rég nem kapnak állami helyet alapszakon sem, ami nagyon csökkenti az elindulás esélyét.

Egyetlen hely volt, amelyik túlteljesített, Egerben 3+1 (állami és költségtérítéses) első helyes jelentkezőből 4+1 felvett lett, az ELTE-n és Szegeden 7+1-ből 5+0, 3+1-ből1+1lett. Összesen 14+3-ból 10+2 levelezőn, nappalival együtt 33 első helyes jelentkezőből 20 felvett. 10 lehetséges helyből (5 képzőhely, nappali és levelező) összesen 5 helyen indul, Eger 0+5, ELTE 3+5, Szeged 5+2), a jelentkezések alapján két nagyobb csoportot volt remélhető (ELTE levelező, Szeged nappali), de egyik sem lett igazán az.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2022. augusztus 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=igy_alakul_a_konyvtaros-utanpotlas_-_lassuk_a_szamokat
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosképzés - egyre több csatát veszt a szakma? link Sem a könyvtárosok, sem az utca embere nem ajánlja a könyvtár szakot? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról