Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így alakul Hollandiában a szerzeményezési politika

1974-ben megalakult a Holland Kiadványok Raktára, het Depot van Nederlandse Publicaties, amit a KB kezel. Megállapodás jött létre a Média Szövetség (Mediafederatie) közreműködésével a kiadók között arról, hogy minden kiadó példányt szolgáltat a Holland Kiadványok Raktára részére minden Hollandiában kiadott könyvből. Ez nincs törvénybe foglalva, de létezik ez a megállapodás. Az említett megállapodás könyvre, térképre és aprónyomtatványra vonatkozik - mondta Kónya Melinda, holland nemzeti, azaz a Királyi Könyvtár link szerzeményezéssel foglalkozó munkatársa az "Adományok a Királyi Könyvtárnak - Nederlandica fogadása, határozottan és együttérzéssel" c. előadásában.
- Szerzeményezési politikánkat rendszeresen felül is vizsgáljuk. A hetvenes években például visszautasítottuk az erotikus kiadványokat és ponyvaregényeket (pulp fiction). Most a holland nyelv és irodalom referens kollégám két nagy gyűjteményt vásárolt ebből, a témában való hiányok pótlására. Nagy örömünkre nemrég kaptunk egy érdekes adományt: nudizmussal foglalkozó kiadványok könyv, folyóirat formájában. Ahogyan változik a világ, úgy a gyűjteményünk összetétele is.
A raktárba felvett kiadványokból áll össze a holland nemzeti bibliográfia, a de Nederlandse Bibliografie. A KB által készített adatbázis megjelenik a Nederlandse Bibliografie Online oldalon. A papíralapon már rendelkezésre álló könyvek, folyóiratok és újságok digitalizálása gyorsan halad. Az 1940 előtt megjelent kiadványok digitalizálása van folyamatban. Az elektronikus kiadványok száma pedig egyre nő. - Hangzott el a Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényén, mely a forráslinken 3'50-től visszanézhető.

Régebbi hírforrás(ok): 1 (egy) kötelespéldány is elég Hollandiában - márc. 10-én megtudhatod, miért s hogyan link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról