Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így automatizálható a tájékoztatás - mesterséges intelligencia tanítja az okoshangszórót

Akkora, mint egy nagyobb péksütemény, de a világ szinte összes tudása kinyerhető belőle. Egy olcsó okoshangszóróval próbáltuk ki, milyen egy magyar otthonban angolul Alexával beszélgetni. A beüzemeléshez wifihálózatra és egy okostelefonra van szükség. Miután kész, csak ki kell mondani az "Alexa" varázsszót, és a megszólított asszisztens máris figyel. Szinte bármit lehet tőle kérdezni, amennyiben ezt a nagy világnyelvek egyikén teszi az ember. Magyarul nem tud, és vélhetően jó ideig nem is fog tudni, de például minimális angoltudással és messze nem tökéletes kiejtéssel is kiváló hatékonysággal használható.
Megkérhető, hogy vegye fel a tennivalók listájára a fodrászatot és az edzőtermet, a bevásárlólistához pedig adjon hozzá néhány déligyümölcsöt. A banán, a citrom és a kivi ráadásul egyetlen mondatba belefoglalható, Alexa egészen emberszerűen értelmezi a felsorolás elemeit. És persze kérésre tud néhány szót mondani az adott tételek vitamin- és kalóriatartalmáról is. A benzingőzért rajongók nekiszegezhetik a kérdést, hogy jelenleg melyik a világ leggyorsabb autója, de arra is kapásból válaszol, hogy mit lehet tudni egy adott nagyvállalatról, vagy éppen hogy ki az Egyesült Államok elnöke.
A teszt során a gyerekek is előszeretettel használták Alexát, például a matematikafeladatok eredményének ellenőrzésére. A gépből azonnal jön a válasz az olyan kérdésekre is, mint hogy mennyi 25x13 vagy 306:18. Ezzel pedig nemcsak a matematikát, hanem egyúttal az angol nyelvet is gyakorolták. Világtörténelmi évszámok hasonlóan gyakorolhatók vele.
A válaszok késedelem nélkül, szinte azonnal megérkeznek, és ha esetleg - nagyon ritkán - elsőre nem sikerült a kérdés felismerése, második nekifutásra biztosan menni fog. A feltett kérdések és a kapott feleletek szöveges formában bármikor visszaolvashatók a telefonos alkalmazásban, melyben visszajelzés is adható a rendszernek, hogy sikerült-e a kérdést jól értelmeznie és megválaszolnia. Ha nem, abból tanul.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról