Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így betegít meg az ülőmunka

A túl sok ülés súlyos, gyakran halálos betegségekhez is vezethet. Évente sok tízezer haláleset köszönhető az ülő életmódnak, ez több, mint a tüdőrákban elhunytak száma. Nagyon sok ember tölt napi 9 óránál többet üléssel, és nem csak a munkában. Ez könnyen vezet hormonális, anyagcsere és gyulladásos problémákhoz, de az agyműködésre is hatással van. De mégis miért rossz az, ha az ember ennyit ül?
Az eredményt ismertető kutatók szerint az inaktív életmód olyan hormonok változását idézi elő, mint az inzulin - ez segít fenntartani a megfelelő vércukor-szintet. A test kevésbé hatékonyan reagált az inzulinra ülés közben a kutatás szerint. De nem csak ez jelent problémát.
Ülőhelyzetben a test izmainak nagy része ellazul, és emiatt a koleszterin felhasználása is alacsonyabb, mint álló- vagy mozgó helyzetben. Ennek a következménye pedig érthetően az, hogy sokkal több kering benne a vérünkben. Ülőhelyzetben csökken azoknak az enzimeknek a szintje is, amelyek a vér "tisztításáért" felelnek, emiatt a többen ülők vérében magasabb volt a zsír és a cukorszint egyaránt. De nem csak ezek, hanem további káros vegyületeket is nagyobb hányadban tartalmazott azoknak a vére, akik többet ültek. (Pénzcentrum)
- A túlzott cukorfogyasztás mozgásszegény életmóddal párosulva növeli az elhízás és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Az inzulinrezisztencia pedig a cukorbetegséget megelőző állapot.
Intő jel lehet, ha valaki hiába próbál, nehezen tud csak fogyni, ha fokozott éhségérzet jelentkezik, és időről időre eluralkodik valakin az édesség iránti vágy. Érdemes orvoshoz fordulni akkor is, ha tartósan rossz valakinek a közérzete, ha hiába pihen, mégis kimerültnek, fáradtnak érzi magát. Az erős szőrnövekedés szintén tünet lehet, nőknél pedig a menstruációs zavarok, meddőség adhat okot az aggodalomra - mondta korábban a Pénzcentrumnak Dr. Porochnavecz Marietta, aki hangsúlyozta, az inzulinrezisztencia megfelelő kezeléssel, vagyis életmódváltással jól kezelhető, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek. (Pénzcentrum)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról