Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így ejtette rabul a szingapúri egyetem hallgatóit a szabadulószoba (olvasóink szavazatára)

A Szingapúri Nemzeti Egyetem Könyvtárai (link NUSL) 2020 óta rendez halloween-i szabadulószobát. A könyvtár egyúttal kihasználja a technológiát arra is, hogy fokozza és javítsa az egyetemi tanulás élményét.

A szabadulószoba résztvevőit beszippantja egy halloweeni témájú sztori, amit a könyvtár technológiákkal támogatott tanulási részlege, az ún. TEL Imaginarum link fejlesztett ki. Ez a könyvtár technológiai centrumának link a része, ahol olyan új dolgokat lehet tanulni, mint pl. a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), a digitális térképek és az elbűvölő média. A szabadulószobában rekedtek sok rejtvényt oldanak meg egy átfogó rejtély kibogozása érdekében, továbbá az AR és VR elemek mellett az egyetem saját könyvtári gyűjteményeit is használják. A könyvtár pl. úgy mutatta be digitális térképportálját, hogy a játékban résztvevők egy egyedi fejlesztésű alkalmazással fedeztek fel egy nyomot az adott térkép azonosításával és beolvasásával.

Az élethosszig tartó tanulás segítésére egyedi alkalmazásokat építettek, pl. egy Unity-ben kifejlesztett AR-alkalmazást. Ezt a Train to Bishan Escape Room eseményen használták, ahol egy metróvonat rejtélyes módon elakad egy földalatti állomáson, ráadásul Szingapúr régi temetője közelében. A fejlesztő csapat azt vallja, hogy ha a különböző tudományos háttérrel és képességekkel rendelkező könyvtárosok megtanulhatnak alkalmazásokat fejleszteni, akkor más is képes rá.

A szabadulószoba átütő sikerét mutatja a résztvevők temérdek pozitív visszajelzése. Sokan mondták, hogy a tevékenység elgondolkodtatta őket arról, hogyan használhatnák a technológiát a saját tanításukban és tanulásukban. A csapat azóta együttműködik az érdeklődő egyetemi oktatókkal, hogy az oktatást kiegészítő, új tevékenységeket és alkalmazásokat fejlesszenek ki, sőt, még kutatási projekteket is indítanak!

A személyzet és a tantestület kérésére a tech-alapú szabadulószobát beépíthetik majd saját csapatépítő tevékenységeikbe, mert a szabadulószoba platformja megmutatja az új csapatoknak, hogy lássák, hogyan oldják meg a problémákat kollégáik és társaik nyomás alatt. A résztvevők évente visszatérnek, hogy új Escape Room koncepciókkal foglalkozzanak. Sőt, néhányan önként jelentkeztek új történetek kidolgozására! Úgy tűnik, hogy a könyvtár csapata nem menekül egyhamar a szabadulószobából! (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról