Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így enyhíthet a könyvtáros a gyászon - és a könyvtárak gyászán (olvasóink szavazatára)

A cikk a könyvtárbezárásokkor felmerülő dühről, bánatról, gyászról szól. Amikor a könyvtárosok egy jó ügyért harcolnak, mégis veszítenek. Meredith Schwartz szerző szerint bánatunkat nem könnyű nyilvánosan kifejezni. A gyász, noha enerváló és kimerítő, ugyanakkor empátiára is késztet. A szerzőt elszomorította, hogy a választások napján azért ítélték el a Jamestown-i Patmos könyvtárt, mert kiállt az LMBTQIA+ könyvek mellett. Cikkében olyan megszokott dolgokat gyászol, amelyek mégis mindenhol egyedeik: pl. a meseórákat, a tiniket, az új amerikaiakat, akik ott tanulják meg az állampolgárság igénylését, az elbocsátott munkásokat, akiknek segítenek új munkahelyet, egészségbiztosítást találni vagy az időseket.

A könyvtárak léte / nemléte megváltoztatja az életet. A könyvtári érdekvédők egyre részletesebben gyűjtik e változások érzelmi következményeit. Az is, hogy mi lesz, ha a könyvtárak elvesznek vagy kiürülnek: a) alulfinanszírozás miatt, mint az Egyesült Királyságban; b) az ideológiai kampányok miatt, mint amivel az LMBTQIA+ és BIPOC tapasztalatokat képviselő könyvek, kiállítások és programok ellen az Egyesült Államokban próbálkoznak. Meghatóan tudják dokumentálni azoknak a történeteit, akik elvesztették könyvtáraikat. Ilyeneket mutat be az Amerikai Könyvtári Szövetség Könyvtárakat Átalakító Közösségek című programja link . E történetek az érdekérvényesítés mérföldkövei lehetnek. E történetek nélkül azt kockáztatjuk, hogy azt a világ válik normálissá, ahol nincsenek közkönyvtári szolgáltatások, s így egyre kevésbé várják el azokat.

A statisztika önmagában sohasem megmagyarázza, mit veszítünk, ha nincsenek könyvtárak. A számokat össze kell vetni az emberek életére gyakorolt érzelmi hatással és a veszteségről szóló történetekkel. A veszteség a könyvtári dolgozókra is hat, melyet szintén meg kell osztanunk. A halálos fenyegetésekkel, zaklatással szembesülő munkatársaknak maguknak kell megítélniük, hogy mennyire biztonságos gyászuk megosztása. Ha biztonságban érzik magukat, fontos, hogy ne csak a látogatóik veszteségével foglalkozzanak, hanem azokkal is, akik korábban segítettek nekik, de most már nem tudnak. Nagyon fontos, hogy az ilyen dolgozók érezzék: látják, támogatják őket. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról