Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így fejleszd könyvtárad 1. Költségvetési megszorítások és bizonytalanság (olvasóink szavazatára)

A könyvtárosok szerepe bővült a tudományos életben. Egyszerre várják el tőlük, hogy például tanárok, kutatási tanácsadók, szerzői jogi szakértők vagy rendezvényszervezők legyenek. Eközben 24 órás támogatást kell nyújtani, a tananyagok távoli elérését biztosítani és még több szolgáltatást adni. A könyvtárigazgatóknak mérlegelni kell, hogy tudják a költségvetési korlátok mellett maximalizálni a költséghatékonyságot.
- Konszolidáció: az egyik megoldást a párhuzamos folyamatok megszüntetése jelenti. Sok könyvtár jelenleg silózott rendszereket használ. Eleve külön kezeli a nyomtatott, elektronikus és digitalizált anyagokat. Ezeknek egységesítése egyszerűsítést, és ennél fogva költségmegtakarítást is eredményez.
- Automatizálás: egy másik jelentős eszköz az idő- és erőforrásmegtakarításhoz a rutinfeladatok felváltása automatizmussal. Például az egyszerű, manuális adatbevitel alacsony megtérülésű. Ha ezeket ki tudjuk váltani automatizált megoldással, akkor például a tájékoztató könyvtárosok többet foglalkozhatnak a szakértelmet igénylő feladataikkal.
- Analitika: a megfelelő elemzések több területen is segíthetnek gyorsabb döntéseket hozni. Akár már előre jelezhetik az igényeket is. A terület hatással lehet például a beszerzésre vagy a kölcsönzésre. Például a kölcsönzések és a weboldal kattintások alapján előrejelezhető, hogy a gyűjteményben milyen könyvekre van, vagy éppen mire lenne még szükség. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról