Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így kellene megelőzni a dezinformációs problémákat világszerte? (olvasóink szavazatára)

Ahogy idáig, úgy továbbra is hatalmas problémát jelent a dezinformáció és az általa okozott negatív hatások. Latin-Amerika országai két napos online konferenciát szerveztek a téma köré építve 2023. szeptember 27-28-án. A kérdés fontosságát mutatja, hogy az eseményre 52 országból több mint 2 ezer regisztráció érkezett. Az előadások főleg spanyol nyelven zajlottak, angol fordítással.

Az első nap a dezinformáció problémáját járta körül. Három újságíró következő három példát hozta fel, és ezeket járták körbe: a bevándorlókat érintő dezinformációk, a hamis rák elleni gyógymódok, és a nemek kapcsán kialakult dezinformációk.
Megállapítások:
- Céljuk a pénz és/vagy hatalom megszerzése, és a dezinformációt eszközként használják.
- Az üzeneteket a közösségi médiában egy kis hálózat terjeszti, de mögöttük egy összetett hálózat áll.
- Nemcsak saját hamis üzeneteiket terjesztik, hanem igyekeznek lejáratni a hiteles forrásokat. Gyakran egyszerű "megoldásokat" hirdetnek bonyolult problémákra.

Két stratégia merült fel ezek ellen:
- Pontos információk proaktív terjesztése.
- Közösségi média platformok erősebb moderálása, beleértve a figyelmeztetéseket és a kártékony fiókok blokkolását.
A Digitali News Report ajánlott olvasmány a témában: link .

A második nap a dezinformáció elleni innovatív stratégia kialakítására fókuszált.
- A spanyol Europa Press munkatársai bemutatták a SARA nevű FND-t, ami egy intelligens hamis hír-felismerési eszköz, és generatív AI platformon alapul.
Természetes nyelv megértése alapján kiemeli a szöveg esetlegesen hamis részeit, amelyeket az újságírók áttekinthetnek és vizsgálhatnak. Sőt meg is magyarázza a platform, miért jelölte megy a gyanús részeket.
- Tovább fejlődött a Google Fact Check Explorer is, (link főleg a hamis képek azonosításában. A képeket összehasonlítja az adatbázis korábbi képeivel.

Három fő hamisítási típus van: másik helyre teszik a kép tartalmát, dátumát hamisítják meg, képmanipulációval plusz embert tesznek a képre.
- Az argentin Content Authenticity Initiative link 1500 tagból álló konzorcium. Egy hashelési technikát alkalmaznak, ami biztonságosan azonosít egy eredeti, nem átformált képet. A hash kód lehetővé teszi a képet érintő változások követését.
- A Full Fact a tényszerűség-ellenőrzőknek azt segít megmutatni, hogy milyen tényeket kell leginkább ellenőrizniük, mivel a kérelmek száma meghaladja a kapacitást. Segít azonosítani azokat a kéréseket is, amiket korábban már ellenőriztek.

Az összes előadás megtekinthető a konferencia YouTube csatornáján: első nap: link és második nap: link .
Mindenkinek érdekes lehet a témával foglalkozók közül, nem csak a Latin-Amerikában élőknek. Tanulhatunk megoldásaikból (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról