Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így nevelhetünk befogadóbb férfiakat

A kutatások ugyanis azt is feltárták, hogy míg az anyák összességében gyakrabban olvasnak a gyerekeiknek az apáknál, addig a férfiak ritkábban olvasnak a fiaiknak, mint a lányaiknak. És ez bizonyára kihat a férfiak későbbi életére is.

Hallottátok már ti is, hogy "a férfiak egyszerűen nem értik meg a nőket" és "nehezen képzelik magukat más helyébe", ugye? A férfiak empátiájának hiányát gyakran úgy állítják be, mintha annak biológiai okai lennének, és nem valami olyasmi, amit meg lehetne változtatni.

A férfiak empátiakészségének hiányára van azonban egy elég egyszerű - és élvezetes megoldása: az olvasás. Különösen olyan emberek által és olyan emberekről írt művek olvasása lenne hasznos, akiknek a tapasztalatai különböznek a sajátjuktól - beleértve a nőket is.

Az olvasás, különösen a szépirodalmi művek olvasása bizonyítottan aktiválja a halántéklebenyt (az agy nyelvi feldolgozó központját), és ez az agy fizikai mozgásokkal, valamint az érzékszervi ingereivel kapcsolatos területeinek fokozott aktivációjához vezet.

Nagyon leegyszerűsítve: a szépirodalmi művek olvasása valaki más helyzetébe lépteti az olvasót - neurológiai szempontból is -, így pedig segít növelni az empátiát.

Amikor arról olvasunk, hogy egy szereplő almát eszik, az az agyunknak azt a részét dolgoztatja meg, amely akkor aktiválódik, amikor valami savas ízű dolgot kóstolunk. Talán még a nyálunk is összefut a szánkban.

A szépirodalmi művek olvasása valóban növelheti az empátiát, a proszociális viselkedést és az érzelmi intelligenciát egyaránt.
Ehhez képest egy tanulmány, amely három csoportot vizsgált - azokat, akik gyakran olvasnak szépirodalmat, akik nem olvasnak szépirodalmat, valamint akik egyáltalán semmit nem olvasnak -, azt találta, hogy az utóbbi két csoport sokkal alacsonyabb pontszámot ért el az empátiát mérő tesztben.

Nem meglepő tehát, hogy a férfiak gyakran szinte kizárólag a férfiak szemüvegén keresztül látják a világot, és nem értik meg a nők által megélt tapasztalatokat, ami végül is kihat a kapcsolataikra, sőt előítéletekhez és megkülönböztetéshez vezethet, és ez a társadalmunk egészét érinti.

Ha olyan emberek történeteit olvassuk el, akik különböznek tőlünk - akár a nemük, bőrszínük, társadalmi osztályuk, származásuk vagy a szexuális irányultságuk tekintetében -, akkor más szemszögből láthatjuk a világot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról