Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így nyomta le az angol a magyart - eltűnőben a tudományos folyóiratok, monográfiák, tankönyvek

Néhány évtizede Japánban és Hollandiában is hallottam, hogy rendszeresen felmerül: a tudomány hivatalos nyelvének az angolt tennék meg. A jelenség és a belőle fakadó problémák hazánkat is elérték. Ami a könyvtárakat illeti: egy automatizált állomány ellenőrző-előrejelző (MI-)rendszer akár előre is jelezhetné a gondokat... (MG)

Nyolc éve új tudományos értékelési rendszert vezettek be, amely kiemelt szerepet biztosított az angol nyelvű publikációknak. A hatás drámai: sorban szűnnek meg a magyar folyóiratok, töredékére zsugorodott a tankönyvkiadás, szinte eltűntek a monográfiák, bedőlnek a magyar szakkönyvkiadók. Az akadémia immár attól tart, hogy az új tudományágak esetén a magyar tudományos nyelv hiányában a magyar nyelvű egyetemi oktatás is bajba kerül, ami kihat majd a középiskolákra is. Freund Tamás elnök ezért hívott össze akadémiai vitafórumot. Az első eredmények márciusra várhatóak, a Válasz Online addig is öt tudóssal rajzolta meg a problématérképet.

Mára odáig jutottunk, hogy számos tudományágnak nincs magyar nyelvű szakfolyóirata, mert magyarul "nem éri meg" publikálni. A magyar nyelvű szakkönyvkiadás töredékére zsugorodott, mivel a "darab, darab"-elv érvényesül, ezért "nem kifizetődő" nagy szintetizáló művet írni.

Az angolközpontúság miatt komoly nehézségekkel néznek szembe a magyar tudományos folyóiratok is. A nyomtatott lapok eleve nehézségekkel küzdenek, de ehhez még hozzájön a dilemma: ha az elvárt elsődleges közlési hely külföldi, miért publikáljanak magyarul? A helyzet tényleg drámai.
Az akadémiai bizottság decemberi ülésén már olyan sötét jóslat is szerepelt, hogy amennyiben a magyar nyelv kiszorul a tudományos életből, akkor ki fog szorulni az egyetemi oktatásból is, hiszen az új tudományterületeknél nem alakul ki a magyar szaknyelv, és mindez pedig érezhető hatással lesz a középfokú oktatásra is. A rangosabb hazai egyetemek esetében ez reális veszélynek látszik.

Az elnöki bizottság ennek megakadályozására máris kezdeményezte, hogy minden szakterületnek legyen legalább egy magyar nyelvű szaklapja. (A nyelv szempontjából mindegy, hogy nyomtatott vagy online formában.) Az a korábban elképzelhetetlen helyzet állt ugyanis elő, hogy több tudományterület magyar nyelvű periodika nélkül maradt.

Az akadémia márciusban folytatja a nyelvi vitát, de részeredmény máris született: az elnök által felkért bizottság javaslatot tesz a magyar nyelvű publikációk beemelésére az MTA programjainak minimumkövetelményei közé, és talán a folyóiratok terén is elindul valami a magyar nyelvű másodközlések szorgalmazásával.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról