Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így óvja használói egészségét a közkönyvtár - 1. Hajléktalanok (olvasóink szavazatára)

Az Institute of Museum and Library Services (IMLS, USA) kutatási jelentése - amelyről nemrég szóltunk: link - a denveri közkönyvtárat az egészség megőrzése szempontjából a legmagasabb pontszámmal, azaz 10 ponttal értékelte. A Denver Public Library (DPL) link e tevékenységéről külön esettanulmány szól.
A DPL a megye (Denver County, Colorado) több mint 660.000 lakosát látja el a központi könyvtárral és még 26 szolgáltató egységgel. A közösség és az egyes emberek egészségének óvása egyaránt fontos. Mind a fizikális, mind a mentális egészségért sokat tesznek. Az esettanulmányban a fentiekből két területet emelnek ki:

1. Hajléktalanok egészségének, jóllétének segítése - A könyvtáron belül a Community Resource Team (CRT) 2015-ben alakult egyetlen szociális munkással, amely azóta további néggyel és 6 segítővel bővült. A CRT az élelemhez és fedélhez jutás mellett viselkedéskultúrát javít, jövedelemszerzést támogat. Szolgáltat a bevándorlóknak. Támogatja a fedél nélküliek formális és informális oktatását. E munkákat mind a 26 szolgáltatóhelyen végzik.
A személyzet érzékenyítése szintén kiemelt feladat, akár könyvtárosról, akár biztonsági őrről legyen szó. A tréning része a trauma, a mentális egészség és a hajléktalan élethelyzet. (folyt. köv.) (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A társadalom egészségi állapotát csak a peremek alapján lehet megítélni - íme, praktikus könyvtári lépések link Alacsony önbecsülés, gyenge (anya)nyelvismeret, csekély egészségügyi és pénzkezelési tudás? - Segít a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról