Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így szerezz kreatív ötleteket más könyvtárosok kudarcaiból (olvasóink szavazatára)

Szeretjük látni könyvtárak és könyvtári dolgozók esettanulmányait, posztjait és cikkeit a sikereikről, de ugyanolyan érdekes lehet az is, amikor a tapasztalataikat vagy kudarcaikat osztják meg. Mi működött? Mi nem? Mit terveznek a jövőben? Erről szól a Newslet for libraries hírlevél link , amiből eddig 230 szám jelent meg.

Neked is érdemes megosztani a tapasztalataidat más könyvtárosokkal [akár a KIT Hírlevélen keresztül], így nem kell mindenkinek feltalálni a spanyolviaszt. A megosztott tapasztalatodnak nem feltétlen kell nagy projektnek lenni, pl. digitális átalakítás, új könyvtári platform beszerzése. Lehet ez bármilyen kis innováció, ami a szolgáltatást javítja.

A kis változtatások előnye:
Pénzügyi szempontból: csökkenti a nagyobb változásokkal járó kockázatot. Lehetővé teszi a beállításokat és finomhangolásokat nagy összegek befektetése nélkül.
Kulturálisan: megkönnyíti a folyamatos tanulást és alkalmazkodást az inkrementális változtatásokkal.
Mások számára ezek a kicsi, de hatásos példák létfontosságú inspirációs források. Több blogra, több dokumentációra, több mögétekintésre van szükségünk arról, hogy mi történik a szektorban. Erről szólt a LibraryCamp (és a FailCamp!) is link .

Cathryn M. Copper: The Experimental Library c. könyve link , munkalapokat és esettanulmányokat is tartalmaz, például Wayne Állami Egyetemének könyvtára a szolgáltatástervezéssel kísérletezett. Bétaverziót indítottak weboldalukból, és gerilla felhasználói teszteket alkalmaztak a visszajelzések begyűjtése érdekében.

A könyvben található példák az innováció ösztönzésére is alkalmasak. Jó példa erre a Library Test Kitchen online platformja, ahol recepteket osztanak meg egymással konkrét ötletekről link , a Toronto University könyvtáraiban díjazzák a belső kreativitást Innovációs Díjjal link .
Jó módja az innováció javításának a csapat sokszínűségének javítása is (erről szóló kutatás, pl. link ). (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról